MARGARETA PÂSLARU
- “Lasă-mi, toamnă, pomii verzi / Uite, ochii mei, ţi-i dau / Ieri, spre seară-n vântul galben / Arborii-n genunchi plângeau !”
De ce oare, astăzi, poezia, cu metaforele ei, cu mângâierile ei, cu cântecele de iubire ale ei, nu mai face parte din minunata familie a muzicii uşoare?
Mai ales, când ştiu foarte bine că toţi cei cu mirajul cântecului în suflet, trăiesc în tăcere durerea lipsei acestui balsam.
Ascultaţi, vă rog, încă odată, şi încă odată, aceste minunate versuri ale Anei Blandiana - notate mai sus - înnobilate şi mai mult de vraja muzicii şi vocii Margaretei Pâslaru. De altfel, Marea Solistă a cântecului românesc, a fost o adevărată stea, a multor iubitori de muzică, indiferent de vârstă.
Mai mult decât atât, Margareta Pâslaru a fost imaginea şi adevăratul model al tinerilor generaţiei ei. S-a bucurat de oricâte ori a fost aplaudată şi premiată, în muzică, în film sau în teatru, şi a suferit cumplit, atunci, când afla singură că ceea ce dorea din tot sufletul să realizeze, nu ieşise aşa cum îşi dorea.
De multe ori am avut ocazia - pe care, ca să fiu sincer am şi căutat-o - să colaborez cu marea vedetă. Dar, cele mai frumoase amintiri le păstrez la realizarea cântecului “Păsările nu mor niciodată“ o parafrază pe ideea unei poezii eminesciene. Refrenul cântecului era: “Şi se duc, se duc, pe rând / Zarea lumii întunecând / Şi se duc ca clipele / Scuturând aripile!”
Pe note Margareta mi-a propus o melodie fermecătoare, care sunt convins că i-ar fi plăcut şi marelui Eminescu, dacă ar fi auzit-o. Dar în unele locuri, textul meu nu se mai potrivea pe muzică. Am rugat-o să nu schimbe nimic. A doua zi am revenit cu textul adaptat melodiei compuse de Margareta, parafrazând puţin la final textul eminescian: “…şi se-ntorc, se-ntorc pe rând / Zarea lumii întunecând, / Şi se-ntorc ca clipele /Scuturând aripile!”.
Succesul pe care l-a avut acest cântec a depăşit cu mult închipuirea noastră. Modificările făcute, cu respect pentru compoziţia ei atît de minunată, nu au schimbat cu nimic ideea generoasă a versurilor. Cântecul îl aveţi acum lângă dumneavoastră pentru totdeauna. Dacă doriţi să vă convingeţi că tema cântecului nu a fost cu nimic schimbată, iată un mic fragment din prima variantă: “…Dar păsările-n zbor când au plecat, / Nu lăcrima copile niciodat, / Se vor întoarce iar pe-acelaşi drum, / Deşi e drum de apă, cer şi fum. /Se-ntorc mereu la cântecul de nai, / Se-ntorc aici pe-acest picior de plai,/ Căci păsările –n zbor când au plecat / Acest pământ de vis nu l-au uitat !...”
Îţi mulţumesc pentru tot, Margareta Pâslaru.
OVIDIU DUMITRU
Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.
Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008
- Margareta Paslaru
- Bucuresti, Romania
Faceți căutări pe acest blog
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Arhivă blog
-
►
2024
(11)
- ► septembrie (1)
-
►
2023
(28)
- ► septembrie (1)
-
►
2022
(29)
- ► septembrie (1)
-
►
2021
(41)
- ► septembrie (4)
-
►
2020
(55)
- ► septembrie (2)
-
►
2019
(51)
- ► septembrie (2)
-
►
2018
(75)
- ► septembrie (4)
-
►
2017
(100)
- ► septembrie (7)
-
►
2016
(69)
- ► septembrie (2)
-
►
2015
(85)
- ► septembrie (8)
-
►
2014
(95)
- ► septembrie (9)
-
►
2013
(123)
- ► septembrie (11)
-
►
2012
(150)
- ► septembrie (11)
-
▼
2011
(193)
- ► septembrie (15)
-
▼
mai
(16)
- Margareta, invitata la Colegiul National Gheorghe...
- Corul Allegretto si Margareta Paslaru - alimente p...
- Margareta Paslaru la Ziua Europei
- O colaborare deosebita - Ovidiu Dumitru si Margare...
- Invitata la lansarea cartii "Sa deschidem usile di...
- Margareta Paslaru a fost invitata la "Maraton de d...
- Margareta Pâslaru, invitată la acţiunea dedicată p...
- Compozitia Margaretei Paslaru este tema campaniei ...
- Intalnire cu Margareta la "Banca de Alimente pentr...
- Margareta Paslaru este invitata in spectacolul sar...
- Invitata in deschiderea concertului Matei Bucur Mi...
- Invitata la manifestarile dedicate Zilei Europei -...
- Invitata la concertul tanarului muzician Matei Buc...
- Margareta Paslaru prezinta pe... Remus Carteleanu
- Margareta si elevii Scolii Titu Maiorescu se prega...
- Maia Morgenstern, prima actrita pe Aleea Celebrita...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu