Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

marți, 5 iulie 2011

Actualitatea Muzicala - CD de autor Margareta Paslaru

Dacă spunem Margareta, ştim că este vorba de Margareta Pâslaru, un fenomen al muzicii noastre uşoare, care continuă să ne uimească şi să ne bucure prin vivacitate, forţă şi mai ales creativitate.
Căci CD-ul editat de Electrecord conţine numai compoziţiile sale, atât piese din arhivele casei de discuri (admirabilă munca Mioarei Panaite - redactor de disc), cât şi lucrări mai noi, cum ar fi „Fericirea mult visată” - loc 2 în Topul românesc 2010.
Este evident gustul sigur cu care Margareta şi-a ales textele, majoritatea fiind de fapt poezii de înaltă ţinută literară semnate de Lucian Blaga, Ion Minulescu, Elena Farago, Virgil Carianopol, Ana Blandiana, Ion Horea, Agatha Grigoresu Bacovia, dar şi versuri ale reputaţilor Ovidiu Dumitru şi Eugen Rotaru.
De subliniat, lucru mai puţin cunoscut, că Margareta are talent literar de primă mână, versurile sale (la nu mai puţin de 9 cântece) ridicându-se cu mult peste nivelul unor simple „texte”. Deşi albumul are o durată generoasă, conţinând 24 de cântece şi un emoţionant „Tatăl nostru” în final, nu cuprinde toată creaţia componistică a Margaretei. Câteva fragmente din creaţiile timpurii ne sunt oferite într-un potpuriu mult prea scurt, de 5 minute, ceea ce dovedeşte că acest album putea fi cu uşurinţă unul dublu . Muzică şi voce (deseori şi texte) – Margareta Pâslaru – un adevărat disc de autor, un album de aur. De menţionat că Margareta donează drepturile de autor către campania „Artişti pentru artişti” -UNITER.



Sursa: Actualitatea Muzicala nr. 3 – martie 2011

http://www.ucmr.org.ro/Texte/AM-2011-03.pdf
v

Niciun comentariu:

Arhivă blog