Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 iunie 2011

Margareta Paslaru, deschizator de drumuri - Arhiva Festival Mamaia

Margareta Pâslaru, deschizătorul de drumuri la Festivalul Mamaia
SURSA: Top Romanesc-Radio

În 1963, la debutul Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia, Margareta Pâslaru avea deja 5 ani de activitate fiind o artistă recunoscută şi foarte iubită de marele public.
Era anul în care tânărul absolvent de conservator Florin Bogardo a ales-o ca interpretă a debutului său componistic pe Margareta Paslaru. Despre participarea marii artiste la prima ediţie a festivalului (25-29 august 1963), Constantin Sârbu spunea : “La primul festival de muzică uşoară românească de la Mamaia, de pildă, şi-a asumat răspunderea prezentării primului cântec al celui mai tânăr compozitor “Cum e oare? “, de Florin Bogardo. Rezultatul a fost pe masura aşteptărilor. Cântecul “a prins”, iar interpreta şi-a mai adăugat la palmares un nou succes. Vocea Margaretei , care a fost distinsă şi la al doilea festival al muzicii uşoare, te însoţeşte pretutindeni, căci discurile ei sunt solicitate, cântate, difuzate prin megafoane, ascultate deopotrivă de cei aflaţi în cabanele din vârful muntelui, ca şi de cei aflaţi pe plajă de la Eforie sau Mamaia“. Melodia « Cum e oare » a obţinut Premiu Uniunii Compozitorilor.

Palmaresul Margaretei Pâslaru la Festivalul Mamaia:
1963 – Premiul Uniunii Scriitorilor – “Cum e oare?” / Florin Bogardo/M.Fortunescu.
Menţiune – “Soarele e-ndrăgostit de Mamaia” / Dinu Serbanescu-Aurel Felea.
1964 – Menţiune - “Două rândunici” / Radu Şerban/ Constantin Cârjan.
Menţiune – “Ochii Tăi” / Gelu Solomonescu / Teodor Bals.
1965 – Premiul Radioteleviziunii - “Cu tine” / V.Veselovschi/ Aurel Storin/FestMamaia.
Menţiune - ” Seri la malul mării” / Sile Dinicu / Aurel Felea/

1969 -Premiul II - “Să nu uitam să iubim trandafirii” ; Florin Bogardo-Ovidiu Dumitru.

1970 - Premiul I - “Această taină să rămână între noi”/ Radu Şerban/M.Maximilian .
1970 – Premiul II – “Mama dă-mi un sfat” /V.Veselovschi- M.Maximilian , ambele premii au fost obţinute la Festivalul Naţional de muzică uşoară Mamaia.

1973 - Premiul I -” Stelele” – George Grigoriu/ A.Grigoriu si Romeo Iorgulescu.
1973 – Mentiune - “La noi” – Aurel Manolache/ Sasa Georgescu.
1973 – Mentiune – “Şi m-am trezit că te iubesc” -Temistocle Popa/
1973 – Menţiune - “Cântă un ciobănaş” - Temistocle Popa/ Aures Storin; premii acordate la Festivalul Naţional Mamaia.

1975 - Premiul I - “Melodiile dragostei”- Ion Cristinoiu/ M. Dumbrava.
Premiul I -” Balada”- Radu Şerban / Aurel Storin.
Premiul II - “Aici la mine acasă” – George Grigoriu/Romeo Iorgulescu, premii acordate la Festivalul Naţional Mamaia.

Citate remarcabile din presa vremii :

În emisiunea “Atentie se canta” Horia Moculescu spunea : “Mamaia s-a născut ca replică la Festivalul San Remo. În 1964 melodia “Două rândunici” (Radu Şerban şi interpretată de Margareta Pâslaru), a fost unul dintre marile succese ale muzicii uşoare româneşti”

” Saptamana culturala” -Nr. 33 vineri 20 august 1965 menţionează melodiile interpretate de Margareta Pâslaru la cea de-a treia ediţie a festivalului (10-14 august 1965) : “Cu tine râd cu tine plâng” -Vasile Veselovschi /text: Aurel Storin, “Până la cer” -Petre Mihăescu / text: I.Butnaru; “Seri la malul mării” - Sile Dinicu /text: Aurel Felea; “Dorule” -Temistocle Popa text:Aurel Storin; “Ce ştii tu” – Radu Serban / text: Mihai Maximilian

” Informaţia” 13 august 1965 – A. Sandu scria : ” Soliştii vocali? S-au considerat coautori la realizarea atmosferei şi mulţi s-au achitat excelent de obligaţia rolurilor. Mă refer la Margareta Pîslaru – mai ales în melodia “Cu tine” de Vasile Veselovschi – a comunicat şi accente dramatice, deşi periculos învecinate cu melodrama. Tot descoperiri agreabile melodiile “Pana la cer” de Petre Mihăescu, interpretată cu elan de Margareta Pâslaru”.

” Informaţia” - 26 iulie 1969 – A. Sandu scria : « Margareta Paslaru atesta acum un control aproape ireprosabil al mijloacelor de expresie, o veritabila stiinta a interpretarii ce vizeaza conciziunea, precizia fiecarei intonatii, a fiecarui gest si a fiecarei miscari, in scopul comunicarii cu maxima elocventa a continutului cantecului »

« Tomis » Nr.8 august 1969 - Geo Costiniu scria “Si iată-l pe Florin Bogardo ale cărei melodii “Să nu uităm să iubim trandafirii”, şi “Ora cântecului” sunt pe buzele tuturor, acordându-i-se doar premiul II la egalitate cu confratele său de pe cealaltă listă, Vasile Vasilache Junior. Un frumos moment l-a constituit şi apariţia mult apreciatei soliste de muzică uşoară Margareta Pâslaru, care, în stilul ei propriu, a dat o interpretare de certă calitate şlagărului “Să nu uităm să iubim trandafirii” de Florin Bogardo pe versuri de Ovidiu Dumitru”.

În ” Informaţia” din 23 iulie 1970 se scria ” Partea a doua a concertului ne-a rezervat o foarte placută reîntâlnire cu Margareta Pâslaru, interpreta premiului I. Recitalul ei (susţinut în compania formaţiei instrumental-vocale “Savoy”) , ne-a prilejuit, de această dată şi ascultarea câtorva piese inedite”.

In “Saptamana” 20 august 1971 apărea scris ” O margaretă (Pâslaru)… “estivală”. Se pare că cel mai solicitat interpret de către compozitorii care participă la actuala ediţie a concursului este atât de apreciata Margareta Pâslaru”

Informatia Miercuri 18 iulie 1973 : ” As afirma că ieri s-au lansat câteva melodii valoroase, care au toate şansele să devină şlagăre. Ma gândesc la cântecele “Şi m-am trezit că iubesc”de Temistocle Popa , la antrenantul “La noi” al lui Aurel Manolache. Mă bucur să menţionez încă o dată înaltul profesionalism al interpreţilor noştri, minuţiozitatea cu care s-au pregătit (Asta mă face să consemnez cu regret dispariţia concursului de interpretare). Să notăm deci, Margareta Pâslaru, Marina Voica, Sergiu Cioiu” - Alexandru Stark
Dobrogea noua 22 iulie 1975 “Azi începe la Mamaia ediţia a X a jubiliară a Concursului naţional de muzică uşoară (…) Cunoscuta şi unanim apreciata solistă de muzică uşoară Margareta Pâslaru a participat, la aproape toate ediţiile concursului naţional de muzică uşoară. Tocmai de aceea, poate face o comparaţie cu ediţiile precedente.- Da, pot să afirm că în acest an, melodiile sunt li ele simţitor îmbunătăţite, răspunzând unei arii tematice bogate. În ceea ce mă priveşte, voi interpreta 3 melodii, ce mi-au fost încredintate de compozitorii Radu Serban, Ion Cristinoiu şi George Grigoriu. Cântecul “Balada” de Radu Şerban îl voi cânta în duet cu Marina Voica. Aceasta îmi aminteste de faptul că, în urmăcu mulţi ani, am debutat împreună la Televiziune, cântând – tot ân duet – melodia “Pe aripa vântului”. Este dacă vreţi, o frumoasă şi plăcută “reîntălnire” în faţa aceluiaşi microfon…”

Dobrogea noua – iulie 1976 “Margareta Pâslaru debutează la Mamaia …ca poeta! Se pare că cel mai solicitat interpret de către compozitorii care participă la actuala ediţie a concursului este atât de apreciata Margareta Pîslaru.Margareta Pâslaru ne-a declarat: pentru mine concursul Mamaia ’76 reprezintă un debut foarte important. Da. Deşi am participat până în prezent la aproape toate ediţiile, este pentru prima dată când concurez în calitate de textier. Temistocle Popa a scris muzica, iar eu versurile melodiei “Să fii învingător”. Să recunoaştem că în momentul în care am compus-o, nu ne gândeam la victoriile noastre de la Montreal, dar iată cât de bine se potriveşte!”

Scanteia joi 29 iulie 1976 : “Au fost prezenţi pe scena concursului cei mai buni solilti ai momentului actual. Dintre ei s-au detaşat Margareta Pâslaru (cu cinci piese) un exemplu de interpretare,ţinută artistică şi costumaţie de scenă”.



Autor: Svetlana Sabău, 3 august 2010

Published By toprom On August 3rd 2010. Under Festivalul Mamaia intre istorie si prezent Tags: Alexandru Mandy, aurel manolache, Elly Roman, festivalul mamaia, florin bogardo, george grigoriu, henry malineanu, horia moculescu, margareta paslaru, Marius Teicu, radu serban, temistocle popa, vasile veselovschi

Niciun comentariu:

Arhivă blog