Faceți căutări pe acest blog

Margareta Paslaru Viata, vocatie, viziune

Fotografia mea
Viata artistica daruita publicului continua prin creatii proprii, muzica populara, emisiuni radiofonice, cartea 'Eu si Timpul', sustinerea tinerilor, actiuni in folosul societatii. Sarbatorirea de la Uniunea Compozitorilor cat si aniversarea celor 50 de ani de la inregistrarea primului meu disc, m-au emotionat profund. Aprecierea colaboratorilor manifestata prin "Trofeul Electrecord" prezenta admiratorilor veniti din colturile tarii cu brate de flori, au incoronat soclul pe care am cantat in stil 'paslaresc'. Peste 700 de inregistrari, printre care ale celor 65 de compozitori care mi-au incredintat creatiile lor, scriind special pentru mine, altele, din repertoriul international - filme, compozitii muzica si text, sau inspirate de versurile poetilor, au adus bucurie milioanelor de ascultatori si continua sa atraga alte generatii pe You Tube, Twitter, LinkedIn, Facebook, G+. In 2016 am fost onorata cu placheta "Artist plurivalent" UARF, Premiul de Excelenta pentru intreaga cariera. Motto: In tinerete ne straduim sa ne facem un nume, la maturitate trebuie sa folosim 'numele' spre binele altora. Margareta Paslaru

vineri, 3 iunie 2011

Marele sculptor al Romaniei, nascut la Barlad

MARELE SCULPTOR al ROMANIEI, NASCUT LA BARLAD
(sursa: Barlad TV)
Ion C. Dimitriu-Bârlad s-a născut la data de 17 mai 1890 în oraşul Bârlad. A absolvit Liceul “Gheorghe Roşca Codreanu" din localitatea natală şi apoi Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, fiind remarcat de profesorul Dimitrie Paciurea (sculptură) si Fritz Storck (desen şi sculptură). Ulterior a studiat şi la Academia “Julien" din Paris (1913-1914).

Între anii 1910-1911, a urmat şi cursurile Şcolii militare de infanterie din Bucureşti. A participat la Războiul de întregire a Neamului. A efectuat călătorii de studiu în numeroase ţări din Europa (Italia şi Grecia - 1921 şi 1922; Spania - 1929). A lucrat ca profesor de desen artistic şi liniar la Liceul “Gheorghe Lazăr" din Bucureşti, după care a devenit inspector de specialitate (1927-1929).

El s-a afirmat în primul rând ca autor de monumente ale eroilor din primul război mondial, dar şi prin numeroase busturi dedicate unor personalităţi ale ştiinţei şi culturii româneşti (Titu Maiorescu, Vasile Pârvan, Bogdan Duică, Dimitrie Brândză, doctorul neurolog Gheorghe Marinescu, Generalul Ion Dragalina - 1920, Ion Bassarabescu, Ion Creangă, Ion Manu, Mihai Eminescu - 1930, Mihai Viteazul, Nicolae Bălcescu, Nicolae Leonard, Nicolae Gane, poetul Ion Dragoslav, prof. N. Longinescu, Raul Bulfinski, Samson Bodnărescu).

Dimitriu-Bârlad a obţinut mai multe premii şi distincţii ca de exemplu Premiul Salonului Oficial din Bucureşti (1911), Premiul de compoziţie al Ministerului Artelor (1943), Ordinul “Meritul Cultural” cl. I pentru artă nr. 149068/30 octombrie 1943, Premiul de creaţie al Fondului Plastic (1949) şi Premiul pentru lucrarea “Discobolul” al Uniunii Artiştilor Plastici (1952).

A avut mai multe expoziţii personale în ţară: Iaşi (casele Drossu - 1918), Chişinău (Liceul de fete - 1919), Bucureşti (Sala Mozart - 1919), Bucureşti (Cercul Militar - 1920), Bucureşti (Arenele Romane - 1921/1922), Bucureşti (Sala Minerva - 1925), Bucureşti (Ateneul Român - 1930), Bucureşti (Sala Dalles - 1935) şi Bucureşti (Sala Universul - 1940). De asemenea, a expus şi la Salonul Oficial din Paris (1914).

Ion C. Dimitriu-Bârlad a încetat din viaţă în anul 1964. A fost bunicul cântăreţei Margareta Pâslaru. În prezent, o stradă din municipiul Bârlad îi poartă numele.

Pictorul Sever Burada a fost un elev a lui.
v
Sursa: Barlad TV

Niciun comentariu:

Gadget

Acest conținut nu este disponibil încă prin conexiuni criptate.

Arhivă blog