Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 10 decembrie 2016

Margareta Paslaru a fost invitata la 'Varadero' 1-15 Dec. 1967 - Festivalul International din Cuba


Intre 1 si 15 decembrie 1967 s-a desfasurat la Varadero, in Cuba, “Festivalul International al cantecului”.
 Tara noastra a fost reprezentata de interpretii Margareta Paslaru, Dan Spataru si compozitorul Hanry Malineanu.
Margareta Paslaru,                                                                         
Dan Spataru pe scena festivalului                                                                           

Melodia “Ale tale” (muzica Aurel Manolache) cu text adaptat de Margareta Paslaru in limba spaniola a fost singura piesa care a purtat numele festivalului 'Varadero'. Difuzarea la Radio Havana a adaugat la popularitatea artistilor.
Au fost invitati artisti din 19 tari care au participat la 15 concerte desfasurate la Varadero (10) si Havana (5). Printre participanti: Sergio Endrigo si Jenny Luna (Italia), Jaromir Mayer si Eva Pilarova (Cehoslovacia), Ewa Demarczyk (Polonia), Iulia Ciogheli (URSS), Pauline Julien (Canada), Margarita Dimitrova, Yordanka Hristova (Bulgaria), Massiel (Spania), Roy Harper (Anglia), Isabelle Aubert, Jose Bartel, Francesca Soleville (Franta), Less Cariton (Barbados), Vermon Harcourt (Insulele Bermude), Susana Koncz (Ungaria), Margarita Bauche (Mexic), Emilhenco (Monaco), Teresa Paula (Portugalia), Dahd Sfeir (Uruguay), Zafir Hadzimanov (Iugoslavia) si, bineinteles, Cuba.
Magazin 16.12.1967, Victor Stamate:  “Festivalul de la Varadero, rasplatind pe interpreti cu aplauzele generoase ale publicului si nu cu premii, ofera cantaretilor un climat scutit de emotiile si limitele impuse de prezenta juriului”  


Saptamana Culturala a Capitalei, 24.11.1967: “Zilele trecute au plecat in Cuba compozitorul H. Malineanu, cantaretii Margareta Paslaru si Dan Spataru, pentru a participa la Festivalul de muzica usoara care se va desfasura la Varadero intre 1 si 15 decembrie”
Romania libera, 07.01.1968 – “Cantaretii romani Margareta Paslaru si Dan Sparatu s-au bucurat de un deosebit succes interpretand melodia “Varadero”, dedicata festivalului international care are loc in localitatea cubaneza cu acelasi nume.”
Magazin 16.12.1967, Victor Stamate:  “Seria cantaretilor straini a fost deschisa de Margareta Paslaru. Talentata noastra cantareata, simpatica si cocheta, a cucerit publicul chiar din prima seara, interpretand adorabil melodia lui George Grigoriu “Serenada tineretii”, mult indragita de ascultatorii cubanezi (una din emisiunile muzicale ale postului de radio Havana incepe si se termina cu acordurile acestei serenade). (…) Publicul a rasplatit cu ovatii melodia “Varadero”, compusa in cinstea festivalului si cantata in duet de Margareta Paslaru si Dan Spataru. La cererea publicului, bucata a fost repetata cu acelsai suces in al treilea concert.”
Informatia 16 ian. 1968, N. Paduraru, Interviu cu H. Malineanu: “-Ce ne puteti spune despre tinuta festivalului?  - In primul rand ca a fost de foarte buna calitate. Cu atat mai meritorie mi se pare evolutia celor doi interpreti romani, Margareta Paslaru si Dan Spataru, care si-au cucerit popularitatea si simpatia tuturor. Ei au fost, de altfel, invitati sa participle si la festivalul din 1968.”
Saptamana Culturala a Capitalei, 05.01.1968,E. Elian, interviu “Margareta Paslaru, cantareata tineretului (Havana)”: “In ceea ce ma priveste, am cantat “Toata tineretea mea esti tu” de H. Malineanu, “Ionel, Ionelule” de Claude Romano, compozitia mea “Indiferentul”, bineinteles “Trandafirii tai” si “Pe aripa vantului”, iar in incheiere, alaturi de Dan Spataru, duetul “Ale tale” de Aurel Manolache, pentru care am scris un text spaniol. In plus, mi s-a cerut sa interpretez melodia lui George Grigoriu “Serenada tineretii” (foarte popular in Cuba datorita filmului romanesc “Vacanta la mare”) pentru care compozitorul H. Malineanu a scris pe loc aranjamentul orchestral necesar.”
W

Niciun comentariu:

Arhivă blog