Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

luni, 11 noiembrie 2019

Margareta Paslaru invitata la Festivalul Maria Tanase in 1971, 2009





Intalnirea cu Maria Tănase a avut loc in 1962 in cadrul repetitiilor cu spectacolul “Opera de trei parale” de Bertold Brecht, regizat de Liviu Ciulei la Teatrul L.S. Bulandra. Si dansa a fost aleasa in distributie, impreuna cu Toma Caragiu

Discretia, modestia si disciplina atat pe scena, cat si in cabina  aveau darul de a-mi disipa cumva, temerile debutului actoricesc, la cei 19 ani ai mei. Prin oglinda din cabina o observam pe Maria. Avea parul grizonat, ondulat natural, ceea ce adauga la infatisarea distinsa. Statura medie, armonioasa, era dominata de privirea expresiva. Imi  tineam rasuflarea cand o ascultam lucrand asupra unor replici: 
"Bagati-va  sabiile in teaca, caci de nu, veti vedea voi cine-i Jeny Spelunca"
.
 Profunzimea glasului patrundea, iar atitudinea necesara convingea. 
.
Într-o zi, mi-a urmărit repetiţia din culise, în timp ce interpretam 'songurile' în stil „brechtian“ mai mult vorbit decât cântat, aşa cum cerea autorul şi cum dorea Liviu Ciulei. La pauză, Maria mi s-a adresat  în stilul ei, unic:

Ascultă, fă… Tu trebuie să cânţi muzică populară. Ascultă-mă pe mine, că-s vulpe bătrână…
.
Apoi, m-a invitat la dansa acasa, in strada Popa Nan. A deschis un cufar, parea fermecat, precum in povesti, incarcat  cu broderii, costume rare. La lumina candelei se ruga Minodora Nemes, tanara pe care dorea sa o adopte
..

Am urmat acel sfat dupa ce Maria s-a prapadit in 1963. De atunci, cantecele populare din diferite zone, au incheiat toate recitalurile mele de muzica usoara in tara si peste hotare. A avut fler Maria...

Paul Urmuzescu - CD " Margareta forever " 2006 - Parerea mea este ca ce a reprezentat Maria Tanase pentru muzica populara, Margareta - un unicat de talent - este pentru muzica usoara si va ramane inscrisa in istoria marilor artisti. 


FACLA Tel Aviv 1977: "In "Blestemul " vocea de infinite posibilitati a Margaretei, pe fundalul agreabilei sale prezente scenice aduce puternic, emotionant, imaginea celei care a fost Maria Tanase." 

.

Foto: Margareta Paslaru pe scena Festivalului Maria Tanase, Craiova 1971
W

Niciun comentariu:

Arhivă blog