Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

joi, 1 martie 2018

Margareta Paslaru - despre noul album de autor 'Providenta'


Vibratii perpetuum mobile...
 
Fericită coincidență! 2018 marchează marea unire, 90 de ani de Radio, iar  pentru mine 60 de ani activi, de la debutul care a creat un impact durabil.  In 1968 serbam primii zece ani One-woman show cu trupa Rolf Albricht; aveam 25 de ani. Peste Ocean, am recapitulat 40 de ani activi  prin recitalul 'Vine, vine..Margareta' 1998, turneu in Canada si USA cu trupa Radu Goldis; apoi 2008 aniversarea celor 50 de ani in Aula Uniunii Compozitorilor .

Numeroase CD-uri au inclus compilatii cu piesele celor 65 de compozitori care m-au solicitat, sute de piese. Prin urmare, la aniversare 2018 va daruiesc proprii compozitii izvorate din preaplinul framantarilor.  
 
Risc de când mă știu, cu fiecare primă audiție, cu fiecare  emisiune TV, cu fiecare compoziție proprie, risc. Longevitatea creatoare, activitatea neîntreruptă pe multiple planuri, a perpetuat dinamica maturitatii roditoare. Un sambure de nebunie aprinde imaginatia, induce starea de transa.
 
Vorba ceea, câte petale, tot atâtea melodii nascute din stări sufletești răscolitoare. Noi duete, premiere discografice, muzică live din spectacol, la rubrica "arhivă sentimentala" O constanta in diversitatea albumului ramane starea descrisa de poetul Virgil Carianopol, in care m-am regasit:
 
"Sunt flacara, sunt jar, sunt para, merg printre oameni luminand...Si ard si ard asa intr-una...(compozitia Flacari)
 
Desigur, cel mai longeviv șlagăr componistic 'Lasă-mi, toamnă, pomii verzi" va fi prezent si prin glasul valorosilor actori care mi s-au alaturat. Desigur, nu putea lipsi  'Tatal nostru' piesa compusa in amintirea bunicii care m-a invatat rugaciunea si semnul crucii.
 
Renasc, redescopar parcursul devenirii, un canavas pictat cu simțiri, idei, vibrații, umbre și lumini. De unde încep? Cum? Darul ceresc intangibil se simte, nu se explica.
 
 Instinctiv, am păstrat melosul românesc  adăugând ritmuri contemporane. În fiecare deceniu am rezonat la prezentul acelei epoci, beneficiind de orchestrații ancorate în actualitate.  Multumesc orchestratorilor Andrei Kerestely, Calin Grigoriu, George Popa, Nicu Patoi, Radu Goldis, pentru flexibilitate, mi-au respectat armoniile, sugestiile, ceea ce a sudat colaborari de durata.
 
Multumim sponsorilor Ion Antonescu si UCIN  Producator: e-media Andrei Enescu  

Expresia artistică, propriul discurs voce-muzică-text purificat în adâncul ființei erupe descătușând libertatea in starea ei pura. Muzica transcende. Urme s-au păstrat în memoria afectivă a publicului, în media.
 
Muzica: Margareta Paslaru. Texte: Margareta Paslaru (1,2,6,7,8,13,16,19,20,21) Versuri: Ana Blandiana (3,12, 23), George Bacovia(4), George Tarnea (5,10) Oscar Wilde(9), Marius Tuca(11), Elena Farago (15), Constanta Buzea(25)
*
Visătoarea care luptă pentru visele sale, va invită să va procurați albumul aniversar 'Providența' în beneficiul Asociației Nevăzătorilor.
Veniti joi 29 Martie a.c. ora 13.00 la Magazinul Muzica :)

MOTTO: In tinerete ne straduim sa ne facem in nume
La maturitate trebuie sa folosim 'numele' spre binele altora"


Niciun comentariu:

Arhivă blog