Faceți căutări pe acest blog

Margareta Paslaru Viata, vocatie, viziune

Fotografia mea
Viata artistica daruita publicului continua prin creatii proprii, muzica populara, emisiuni radiofonice, cartea 'Eu si Timpul', sustinerea tinerilor, actiuni in folosul societatii. Sarbatorirea din 2008 la Uniunea Compozitorilor cat si aniversarea celor 50 de ani de la primul disc, m-au emotionat prin "Trofeul Electrecord". Admiratorii veniti din colturile tarii cu brate de flori au incoronat soclul pe care am cantat in stil 'paslaresc'. Peste 800 de inregistrari, printre care ale celor 65 de compozitori care au scris pentru timbrul meu vocal, piese din repertoriul international, filme, compozitii proprii muzica si text, sau inspirate de versurile poetilor, au adus bucurie milioanelor de ascultatori si continua sa atraga alte generatii pe You Tube, Twitter, LinkedIn, Facebook. In 2016 am fost onorata cu placheta "Artist plurivalent" UARF Premiul de Excelenta pentru intreaga cariera; 2018 trofeul 'Femei de succes' 60 de ani de activitate; 2019 Femeia anului O viata dedicata scenei. Motto: In tinerete ne straduim sa ne facem un nume, la maturitate trebuie sa folosim 'numele' spre binele altora. Margareta Paslaru

vineri, 29 decembrie 2017

Calendar Dec. 1968 - Margareta Paslaru a primit Discul de Aur


Chiar de la primul disc, inregistrat la Electrecord in toamna anului 1960, Margareta Paslaru a batut toate recordurile de vanzare. Pe discul EDA 3002 figura "Chemarea marii" prima piesa compusa special de George Grigoriu pentru glasul cu timbru aparte al Margaretei Paslaru. Cunoscuta de public si sub numele “In apa marii”, a fost nu numai primul slagar romanesc lansat de marea artista ci si debutul unei impresionante cariere discografice. 


30 dec. 1961 – Revista Flacara, interviu de Sanda Faur: “Discul 3002 cu “Chemarea marii” pe una din fete, a cunoscut cel mai mare tiraj in 1961: 26.000 exemplare de la prima editie …”

Opt ani mai tarziu, in recitalul "One Woman Show" din noiembrie 1968, Margareta Paslaru interpreteaza pentru prima data si cateva melodii care aveau sa apara cateva zile mai tarziu pe discul jubiliar “Margareta Paslaru – 10 ani de activitate”.


 
Desi intre cele doua aparitii discografice s-au scurs doar opt ani, pe rafturile magazinelor aparusera, pe rand, 100 de melodii inregistrate la Electrecord pe discuri de interpret, de compozitor sau dedicate anumitor evenimente (Festivalul Mamaia, melodii interpretate in filme). Si, de fiecare data, tirajul a trebuit sa fie suplimentat datorita solicitarilor venite din partea publicului.


 
Publicatia Esti Hirlap din 14 februarie 1963 scria: "Margareta Paslaru este cea mai cunoscuta si cea mai tanara stea a muzicii usoare romanesti. Cu cele 300.000 de discuri tine recordul pe discuri. Vocea adanca a Margaretei este deacum cunoscuta in toata Europa".

 
Informatia _21 decembrie 1968: Margareta Paslaru a primit Discul de Aur: "In cadrul "Saptamanii discului", la magazinul Muzica, Margaretei Paslaru i s-a inmanat "Discul de aur" - premiu acordat de C.S.C.A. pentru interpretarea compozitiilor romanesti. Anul acesta, odata cu ultimul disc aparut pe luna decembrie, Margareta Paslaru a intrunit un numar de 100 de melodii imprimate la Electrecord."

TVOCHENPOST in Dec.1964
confirma vanzarea a 300.000 discuri.Aceelasi specificatie apare in 1965 in revista germana Konsum Genussensdrafter
Ca urmare a premiului Discul de Aur  artista este invitata la  Targul International al Discului de la Cannes. Gala M.I.D.E.M. 1969 a avut loc pe 25 ianuarie. Este, pana acum, singura interpreta de muzica usoara din tara noastra care a primit Trofeul M.I.D.E.M.


 La festivitatea de decernare, Margareta Paslaru a fost aplaudata pe scena alaturi de mari interpreti, de la stanga: Ginette Reno, James Last, Tunes Dizzeie, Muslim Magomaev, Patty Pravo, Jaffa Jarkoni, Juan Manuel Serrat, Amalia Rodriguez, Dalida, Mireille Mathieu, Udo Jurgens, Adriano Celentano.In acel an, Supertrofeul MIDEM a fost acordat decanului de varsta al sansonetei franceze, Maurice Chevalier, cu prilejul aniversarii a 80 de ani.

  

Niciun comentariu:

Arhivă blog