Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 19 februarie 2017

Margareta Paslaru despre tineri talentati - interviu

Sursa: Observatorul militar nr. 7/15-21 februarie 2017
PERSONALITATI
Doi tineri muzicieni militari invitatii Margaretei Paslaru la Radio Clasic
Margareta Pâslaru, legenda muzicii uşoare româneşti, va sarbatori 60 de ani de cariera pe multiple planuri. A fost onorata  in 2016  cu placheta "Artist Plurivalent" Premiul de Excelenta pentru intreaga activitate,  oferit de Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film (UARF).
 Numele artistei  este întipărit în conştiinţa românilor prin sute de inregistrari, filme, emisiuni TV,  si prin diversitatea genurilor abordate. A reuşit întotdeauna să ajungă la inima publicului sau. Margareta Paslaru isi exprima crezul prin acest motto care dezvaluie o alta fateta, generozitatea:  In tinereţe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim 'numele' spre binele altora.
Susţine tineri talentaţi,  interpreţi ai diferitelor genuri muzicale  - pop, clasic, jazz, folk, rap, operă, alături de artişti plastici, regizori de film. De asemenea, sprijină cauze meritorii, prin muzică, precum CD-urile de autor  Actorii cantă - UNITER şi Stelele filmului cântă – UCIN, în beneficiul artiştilor cu probleme de sănătate, care s-au retras  de pe scenă, sau din lumea filmului. Totodată, încă din 2010, artista oferă un premiul anual care îi poartă numele, pentru Originalitate Interpretativă.
Oprindu-ne doar la primul exemplu, susţinrea tinerilor artişti, menţionam „Consultatii artistice” 2006-2007 la Tinerimea Romana. De asemenea, din 2009, Margareta Pâslaru a iniţiat un proiect generos, rubrica radiofonică Margareta Pâslaru prezintă pe... la emisiunea  'Radioul de sambata seara' cu Pompilius Onofrei. Trecand la Radio Cultural intre 2013-2016 inclusiv,  gazda a fost Daniela Ivanov la 'Espresso de week-end'. În fiecare emisiune, un nou artist, la început de drum, îşi făceau auzită vocea şi cunoscută arta. O parte dintre tineri au fost cooptaţi de artistă în propriile proiecte. Rubrica a continuat  fără întrerupere, iar in al 8-lea an de existenta, a devenit emisiunea 'Margareta Pâslaru de vorbă cu...un tanar talent' produsa de Andrei Enescu la Radio Clasic. Episoadele saptamanale ne reamintesc crezul celei care a initiat conceptul: Cred că fiecare artist creează o treaptă ce serveşte la urcuşul noilor talente.
Ei bine, săptămâna trecută, ne-am bucurat să descoperim în invitaţii doamnei Paslaru doi militari, plutonierul Sergiu Andrieş, de la Muzica Militară a Brigăzii 1 Infanterie Argedava, şi colega noastră, plutonier Alina Crişan Amandoi, saxofonisti.
-      Cum a inceput acest proiect de promovare a tinerilor artisti?
-  In 2006 domnul Voicu Enachescu la Tinerimea Romana,  a incurajat programul  pe care l-am propus 'Consultatii artistice". S-au inscris  acei dornici de afirmare,  curiosi sa invete cate ceva despre interpretare-frazare, miscare scenica. Unii au fost inclusi in spectacole,  altii, aveau nevoie de indrumare. Sunt mandra de evolutia celor pe care ulterior  i-am  invitat la Radio.  
-      Cum ii alegeti pe invitati?
-  Urmarind plaja muzicala remarc  performante autentice. Desigur, apreciez in continuare si recomandarile altor profesionisti. Dar pe Alina Crisan, o aparitie iesita din comun, saxofonista frumoasa si talentata, am admirat-o  in cadrul unei repetitii cu trupa Casa Presei,  fusesem invitata domnului  Basarabescu. Asteptam noi inregistrari. Succes, Alina!
Cum a ajuns cantecul militar la urechea Margaretei Paslaru ne povesteste Alina. “Am cunoscut-o pe doamna Margareta Paslaru in 2012, la emisiunea radio Sala de repetitii, unde am cantat cu formatia Casa presei. Dansa era in sala, ne-a ascultat si, la sfarsit, mi-a spus de proiectul de promovare a tinerilor artisti si am facut schimb de numere de telefon. Sincer, nu ma asteptam sa ma sune. In showbiz, in cateva luni, inveti ca orice suna prea frumos nu se concretizeaza (inveti sa nu te mai entuziasmezi). Asa ca m-a luat prin surprindere, un an mai tarziu, invitatia de a participa la emisiunea Margareta Paslaru prezinta pe … Tin minte ca, dupa ce m-a sunat, am mers acasa si am studiat cu o pofta cum nu mai avusesem de mult timp. Emisiunea mi-a deschis multe usi si, de-a lungul timpului, am pastrat legatura. La finele anului trecut, doamna Margareta Paslaru m-a sunat din nou, sa ma intrebe ce am mai facut si sa repete invitatia. Mi-a dat ocazia sa prezint publicului noul proiect la care lucrez, un duet de saxofon, impreuna cu Sergiu.”
Sergiu Andries: “Este o onoare sa fii invitatul unui artist de calibrul Margaretei Paslaru. Emisiunea dansei nu este doar despre promovarea tinerilor artisti. Prin experienta pe care o are si interesul cu care urmareste evolutia muzicii romanesti, vede clar ce lipseste in peisajul artistic, ce directie nu este valorificata si unde este loc sa intervii cu ceva nou. Margareta Paslaru nu sprijina tinerii artisti doar prin promovare, ci si cu idei. Si ii multumim pentru asta!”
Mai multe informatii despre activitatea Margaretei Paslaru, precum si inregistrarile emisiunilor pe care le realizeaza, gasiti pe blogul artistei – margaretapasalaru.blogspot.ro.
W

Niciun comentariu:

Arhivă blog