Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 6 februarie 2013

Margareta Paslaru - Gala UNITER - arhiva

Si a fost din nou Gala UNITER! (fragment)
(...) Deschiderea s-a facut, ca de obicei, de catre Ion Caramitru, un Presedinte UNITER extrem de elegant, dar lipsit de papionul cu care ne obisnuise in astfel de prilejuri. Oare de ce? (...)
 
*** I-a urmat Margareta Paslaru, care, intr-un vesmant cernit, a cantat, cu tulburatoarea-i voce, un Bocet din batrani. Cantecul a insotit trista derulare de fotografii-portret ale unor actori si actrite ce ne-au parasit in anul trecut, gasindu-si linistea pe o scena mult mai vasta: cea a cerului instelat de deasupra noastra.

A urmat clasica prezentare, in ordinea importantei premiilor, a nominalizatilor si a castigatorilor. La categoria "Debut" m-a impresionat Ioana Anastasia Anton - interpreta de o rara delicatete si forta a unei Ofelii gandite de Laszlo Bocsardi, regizorul unui spectacol cu Hamlet, prezentat in premiera de Teatrul Metropolis. N-a spus multe vorbe de multumire. Doar o replica - tipica pentru o Ofelie adolescentina: "Am o emotie... ca tremura rochia pe mine!". La categoria "Cea mai buna actrita in rol secundar"... Valeria Seciu (pe care imensul ei talent a indreptatit-o pana acum "doar" la premii mari pentru roluri principale) i-a multumit lui Andrei Serban, cel ce a distribuit-o intr-un spectacol jucat numai de femei, la Bulandra, si anume in "Lear".
M-a emotionat si intoarcerea - dupa 30 de ani de absenta - a marelui scenograf Dan Nemteanu, cu o cariera indelungata in Suedia, Danemarca si America.
Primind "Premiul pentru intreaga activitate", el a declarat coplesit de emotie ca a reusit sa formeze buni elevi in lume datorita educatiei primite in Romania. M-a emotionat si marele Rebengiuc, care primindu-si "Premiul pentru interpretarea lui Willy Loman" din "Moartea unui comis voiajor", spectacol prezentat de Teatrul Bulandra, i-a multumit, privind in sus, spre cer, si cu lacrimi in ochi, ilustrei sale profesoare, Aura Buzescu. "Premiul pentru intreaga activitate", primit cu atata indreptatire de dragul nostru Mitica Popescu, i-a prilejuit amfitrionului, lui Ion Caramitru, o evocare - cea a unicului Stefan Iordache, caruia i-a acordat "Premiul Presedintelui UNITER" - care a starnit, la randul ei, un val de mare emotie. Premiul "Pentru intreaga activitate" i-a fost acordat si unei mari si modeste actrite, care a innobilat scena si filmul cu harul si frumusetea ei: Margareta Pogonat.
...O seara greu de uitat, in care Emotia a fost regina. Iar aplauzele au fost, adesea, insotite de lacrimi. O seara pentru care multumim organizatorilor.
  • Cultura
  • › Si a fost din nou Gala UNITER!
  •       

    Arhivă blog