Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 788 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv compozitii proprii. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

luni, 21 mai 2012

Margareta Paslaru, o viata sub semnul vocatiei si a viziunii

Margareta Paslaru, o viata sub semnul vocatiei si a  viziunii - sursa VIP                     
Din data: 09 Mai 2012 ora : 10:10:30
Dupa o cariera de mai bine de 50 de ani, cunoscuta artista Margareta Paslaru se infatiseaza publicului intr-o noua ipostaza, aceea de scriitoare. De curand, cei ce au apreciat-o indelung, apropiati sau, pur si simplu, oameni care au avut ocazia sa o asculte si sa o admire doar pe micul ecran, au venit sa asiste la un „moment epocal”: lansarea autobiografiei „Eu si Timpul-Viata, vocatie, viziune”- un minidocumentar al experientelor traite de-a lungul vietii. „Nu este intreaga viata, mai am inca ceva, dar trebuia sa lamuresc anumite aspecte avand in vedere ca in aceasta activitate se inventeaza mult”, afirma aceasta.

Artisti precum Marina Voica, Cornel Constantiniu, Marin Moraru au venit sa o felicite personal pe Margareta Paslaru.
Criticul de film Magda Mihailescu a tinut sa aminteasca publicului ce anume a legat-o dintotdeauna de Margareta Paslaru: faptul ca ea a avut puterea de a ramane neschimbata, in pofida succesului de care s-a bucurat intotdeauna. „Probabil ca unii dintre dvs. se vor intreba ce cauta un critic de film sa vorbeasca despre o artista din domeniul muzicii, insa o fac nu doar pentru ca ea a facut si filme, ci si pentru ca de ea ma leaga o prietenie foarte veche. Inainte de a fi un chip, pentru mine Margareta a fost o voce. Eram studenta cand am auzit un glas care canta celebra «Si-n apa marii». Pe urma am vazut-o si la televizor, la fel ca si pe Marina Voica si am fost bucuroasa ca in sfarsit avem si noi colege de generatie pe care le putem iubi si admira. Margareta are un dar aparte, dincolo de acela de a fi un artist complet. In meseria mea de critic de film am avut prilejul sa cunosc mari vedete. L-am intalnit odata pe Jean Paul Belmondo chiar la noi in tara, la Buftea, si i-am cerut sa imi dea un argument care sa ateste el ca a ramas neschimbat in sufletul sau, desi se afla in plina glorie cinematografica. Mi-a spus atunci ca prietenii sai cei mai buni ramasesera tot cei doi colegi de la Conservator, alaturi de care si-a petrecut cei mai frumosi ani. Prin urmare, darul acesta de a nu te schimba, de a rezista succesului si de a ramane in sinea ta acelasi este destul de rar intalnit, la fel ca in cazul Margaretei Paslaru”, a precizat criticul de film, intarind ideea ca tinerii au foarte multe de invatat de la Margareta Paslaru, in special cei care vor sa aiba o cariera artistica si, totodata, o viata in care sa tina seama de norme, reguli si valori morale.

Realizatoarea de emisiuni folclorice de la Postul Public si etnomuzicolog a tinut sa vorbeasca despre ceea ce inseamna sa fii un artist cu respect fata de public: sa te pregatesti cu minutiozitate, sa acorzi o deosebita importanta detaliilor, inainte de a te oferi pe scena, la fel cum a facut si Margareta Paslaru.
„Margareta Paslaru este o legenda vie, un veritabil profesionist in adevaratul sens al cuvantului, pentru ca isi pregateste cu minutiozitate fiecare detaliu care tine de prestatia domniei sale. A fost, este si va fi un model pentru toti artistii deoarece stie sa realizeze fiecare clipa a aparitei scenice. Dupa 50 de ani de activitate artistica cantecele sale sunt la fel de vii, de actuale si de indragite, atat de generatiile vechi care au cunoscut-o in tinerete pe Margareta Paslaru, dar si de generatiile noi care de abia acum descopera cantecele Margaretei Paslaru. Este o creatoare desavarsita: a creat melodii, a creat texte, a creat si haine, fiind un model din toate punctele de vedere.”

Cantareata Marina Voica a venit special de la Breaza pentru a-i aduce prietenei sale un buchet de flori, iar prezentatorul de festivaluri de muzica, Octavian Ursulescu, a incheiat seria discursurilor pe scena evocand „Timpul”, de altfel si una din „obsesiile” de a fi si de a crea ale Margaretei Paslaru.
„Este cu adevarat un moment epocal, iar timpul a fost generos cu noi din moment ce ne-a permis sa ne revedem dupa atatea decenii petrecute impreuna. Pentru toti oamenii care au venit in numar mare sa asiste la aceste momente, Margareta canta, compune si apare pe scena de atata vreme”, sustine acesta, insufletind sala plina pana la refuz, in arsita zilei de 7 mai.
Dupa ce artista i-a inamanat premiul pentru originalitate interpretativa cantaretei de muzica folk Alina Manole - premiu pe care Margareta Paslaru il acorda in fiecare an tinerilor talentati, incurajand astfel originalitatea desi ne aflam intr-o perioada in care, dimpotriva imitatiile sunt cele mai degraba incurajate - a urmat sesiunea de autografe. Mai bine de doua ore, artista sustinuta si de fiica sa, Ana Maria, care a venit din SUA special pentru a fi alaturi de mama sa, a dat autografe publicului numeros animat de aceleasi sentimente: admiratia fata de un artitist complex, dar si o usoara stare de nervi din cauza faptului ca sala devenise neincapatoare.
Spre final au sosit pentru a lua parte la cursa pentru autografe si Gianina Corondan, Andrei Kerestely si iubita sa, Madalina, dar si Adrian Daminescu...
Asa cum minidocumentarul Margaretei Paslaru - „Eu si Timpul” incepe cu „PARTEA I” si se sfarseste prin „VA URMA”, la fel spunem si noi...
Sursa: VIP - 9 mai, 2012Niciun comentariu:

Arhivă blog