Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

marți, 26 aprilie 2016

Margareta Pâslaru sau diferența dintre vedetă și artist


Margareta Pâslaru sau diferența dintre vedetă și artist
Când vine vorba de Margareta Pâslaru e greu să mai spui ceva nou, pentru că toate atributele pentru un artist de excepție au fost deja luate. ”Zână”, ”divă”, ”voce de diamant”, ”fenomen”, ”legendă vie” – toate acestea sunt firesc asociate artistei, care anul acesta numără 59 de ani de carieră în lumea muzicii și a filmului.
http://bucurestifm.ro/2016/04/26/margareta-paslaru-sau-diferenta-dintre-vedeta-si-artist/

Am stat de vorbă o jumătate de oră cu această Doamnă superbă (da, scriu doamnă cu D mare!) și am descoperit un om frumos, generos, cu o vitalitate demnă de invidiat cu o educație desăvârșită, despre care aș fi vrut să spun că este una din vedetele României… Stiind însă cine poartă acest calificativ, dat în primul rând în baza notorietății (în general fiind lipsit de consistență), am decis să mă raportez la Doamna Margareta Pâslaru ca la un MARE ARTIST… extrem de generos artist, care a înțeles cât este de important ajutorul dat semenilor săi. Așa s-au născut numeroase proiecte umanitare, între acestea fiind și cele două albume de autor realizate cu concursul unor mari nume ale scenei românești.
Dacă în primul album, ACTORII CÂNTĂ, se regăsesc 11 actori de top, în cel de-al doilea, STELELE FILMULUI CÂNTĂ, numărul aproape s-a dublat, ajungând la 21. De subliniat faptul că toți acești artiști au cântat pro bono, iar fondurile realizate din comercializare, inclusiv drepturile de autor ale Margaretei Pâslaru, vor fi direcționate către seniorii cu probleme ai cinematografiei romanești.
I-am asculat cântând cu plăcere și surprindere pe: Maia Morgenstern, Ștefan Velniciuc, Monica Davidescu, Stela Popescu, Eugen Cristea, Alexandra Velniciuc, Valentin Teodosiu, Jeanine Stavarache, Andreas Petrescu, Florin Zamfirescu, Stefan Bănică Jr., Alexandru Arșinel, Adriana Trandafir, Aurelian Temișan, Marian Râlea, Anca Sigartău, Silviu Biriș, Mihai Bisericanu, Marius Manole, Rodica Mandache, Emilia Popescu, grupul Sound și, evident, Margareta Pâslaru.

În finalul interviului, am înțeles perfect afirmația făcută în urmă cu mulți ani de către această Doamnă cu D mare referitoare la diferența dintre vedetă și artist: ”Drept să vă spun, am auzit atâtea interpretări date termenului de vedetă, încât nu mă angajez cu vreun răspuns până ce nu definesc eu ce înteleg prin aceasta. Ar exista o variantă a termenului, caracterizată prin ifose, atotștiutorism, indecență, mă rog tot ceea ce se spune despre un artist care „face pe vedeta”. Dacă e să accept realmente denumirea de vedetă, apoi înțeleg prin ea muncă, seriozitate, pasiune, perseverență, tot ceea ce face ca prin comportament artistic să dobândești aprecierea unanimă”.
În încheiere, vă mai spun atât: nu ratați ediția din această seară, de la 20:30, a emisiunii Întâlniri Capitale, pe 98,3 FM sau online, pe http://bucurestifm.ro/asculta-live/!
---------------
W

Niciun comentariu:

Arhivă blog