Amfitrion, Viorel Cosma. Au participat, Octavian Lazar Cosma, Camelia Dascalescu, Mihai Cosma, Temistocle Popa, Elisabeta Bostan, Ana Blandiana, Horia Moculescu, Aurel Manolache, Marius Teicu, Magda Mihailescu, Irina Margareta Nistor, Cristina Stamate, Aurel Storin, un public numeros, admiratori veniti din colturile tarii.
Margareta Paslaru a fost sarbatorita in Aula Uniunii Compozitorilor pe 22 sept. 2008 la implinirea a 50 de ani de activitate artistica.
Am transcris mai jos fragmente din alocutiunile unor personalitati:
Ana Blandiana: "Lucian Blaga spunea ca versurile ar trebui sa umble in lume anonime, fara sa poarte numele autorilor lor ca sa poata fi preluate de cei care le asculta. Versurile mele din « Lasa-mi toamna, pomii verzi » au umblat prin lume timp de decenii si continua sa umble sub numele si cu vocea Margaretei Paslaru. Acesta este norocul caruia i se datoreaza prezenta mea aici, pentru a imi exprima bucuria ca particip la aceasta sarbatoare cu adevarat ireala. Este ireala nu numai pentru ca 50 de ani de cariera e ceva ce suna ca un sfarsit si este clar ca nu se potriveste cu Margareta Paslaru care este in plina activitate si in plina stralucire. Este ireal insa, si as vrea sa adaug, sa continui putin curriculum facut de domnul Cosma, ceea ce este extraordinar in cariera extraordinara a Margaretei este faptul ca dupa ce a plecat, dupa ce si-a continuat cariera dincolo de ocean, s-a intors acasa ca si cum n-ar fi lipsit niciodata si a fost preluata de admiratori, de ascultatori ca si cum ar fi fost intotdeauna aici. N-a existat un hiatus. Va rog sa ma credeti, exista nenumarate cazuri de scriitori care au trait asta, dar care nu au trait si norocul de a se reintoarce la cititorii lor pentru ca ruptura este teribila intre cele doua lumi. Ei bine, Margareta a reusit sa treaca si peste aceasta ruptura si, intr-un fel, eu ma simt norocoasa si, evident ca nu este meritul meu, dar faptul ca « Lasa-mi toamna, pomii verzi » a renascut ca slagar dupa o intrerupere atat de mare, mi se pare un lucru aproape miraculos pentru care ii sunt recunoscatoare Margaretei Paslaru pe care o invidiez din toata inima si o felicit si ii doresc sa isi continue la fel de ireal si de trumfator cariera."
Viorel Cosma: "(…) O activitate care o surprinde atat ca interpreta de muzica populara, muzica usoara dar, in acelasi timp, chiar si de compozitoare. Margareta Paslaru figureaza in Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor . (…)Eu nu sunt regizor de film dar, pe noi, pe toti, la Margareta Paslaru, am senzatia ca dumneavoastra regizorii de film ii luati in prim plan ceva. …Ochii… Exact, ochii. Daca ar fi trait Tonitza sa stiti ca Margareta Paslaru i-ar fi fost intr-adevar muza. Cineastii au speculat acesti ochi ai Margaretei Paslaru. Si ea intr-adevar in absolut toate inregistrarile stie ca sa valorifice acei ochi teribil de vii, teribil de frumosi, teribil de mari si de comunicativi cu publicul."
ELISABETA BOSTAN: "Eu mi-am iubit si mi-am stimat teribil de mult actorii pentru ca aveam convingerea ca altii mai buni nu exista. Margareta este o mare, mare artista. Si eu am simtit lucrul asta in momentul in care i-am incredintat trei roluri in acelasi film."
(…) “Acum 50 de ani, izbucnea ca un fulger pe scena artistică românească.(…)”, a mărturisit Aurel Storin de pe “notiţele” atent pregătite. Temistocle Popa s-a declarat un norocos, pentru că “viaţa i-a trimis la mine pe toţi interpreţii valoroşi din ţară. Să-i trăiască Margaretei binele în casă şi în viaţă!”. Aurel Manolache, creatorul teatrului de revistă Fantasio, a povestit cum, atunci când a cunoscut-o, “Margareta era o fetiţă cu minijup, dar, când a prins a cânta, nu-mi venea să cred ce glas fantastic are”. Compozitorul Cornel Fugaru s-a arătat impresionat de profesionalismul artistei. “Nimic nu-i scăpa atunci când trebuia să se urce pe scenă: de unde vine, cum apucă microfonul, cum se mişcă. Îi doresc să ne încânte încă 50 de ani de acum încolo.”, a încheiat el. Poveştile lui Marius Ţeicu au fost despre... opririle din turnee. “Mergeam cu autocarele şi ne opreau foarte des fanii. Făceam pauze de câte o oră, timp în care Margareta dădea sute sau mii de autografe. Când se plimba prin oraşe, era asaltată la fiecare pas, atât de mult o iubea lumea.” (…)
(…)Ana Blandiana, Cristina Stamate, Marius Ţeicu, Marcel Dragomir, Aura Urziceanu, Titus Munteanu, Cornel Fugaru, Cornel Constantiniu, Temistocle Popa, Aura Urziceanu, Elisabeta Bostan, Horia Moculescu, Ionel Tudor şi Andreea Andrei au fost prezenţi la omagierea a 50 de ani de la debutul Margaretei. Nu au lipsit nici emoţiile “didactice”, la aniversară venind şi Camelia Dăscălescu, profesoara de canto a Margaretei Pâslaru. Ana Blandiana a remarcat că artista face parte atât de bine din sufletul românesc, încât “s-a întors acasă ca şi cum n-ar fi lipsit niciodată”. Dorin Anastasiu s-a ocupat cu imortalizarea momentelor speciale ale întrunirii.
Sursa: Mediafax/ 22.09.2008
Margareta Pâslaru a sărbătorit 50 de ani de carieră - fragment
(…) "Margareta a izbucnit pe cerul muzicii româneşti", a încercat să ilustreze scriitorul Aurel Storin evoluţia Margaretei Pâslaru în muzica românească, subliniind că artista avea "glasul minunat de adolescentă care de-abia s-a apucat de fumat".
Toţi cei care au vorbit despre artistă au remarcat faptul că Margareta Pâslaru a tratat toate apariţiile sale cu profesionalism, venea cu mult timp înainte ca show-ul să înceapă şi trebuia să cunoască toate detaliile legate de spectacolul său.
(…) Elisabeta Bostan, regizoarea seriei "Veronica", din anii '70, în care a jucat şi Margareta Pâslaru, a spus că aceasta a descoperit secretul tinereţii veşnice în dragostea pe care o are faţă de meserie. Marius Ţeicu a descris-o ca fiind "un om perfect din punct de vedere al pregătirii profesionale".
Compozitorul Cornel Fugaru a spus că a fost mereu uimit de succesul pe care Margareta Pâslaru îl avea în turneele din ţară. "Nu puteam să coborâm din autocare în oraşe, pentru că se făcea cârd în spatele nostru".
"În istoria muzicii româneşti există două nume fabuloase: Dan Spătaru şi Margareta Pâslaru", a declarat Horia Moculescu. "Margareta nu ajungea la 50 de ani de carieră dacă nu avea pisălogeala pe care o mai avea Gică Petrescu", a mai adăugat compozitorul. (…)
Sursa: Realitatea Romaneasca/ 23.09.2008 - autor: Mireille-Astrid Popa
Margareta Paslaru, o artista care are in spate 50 de ani de cariera
(…) Margareta Paslaru a sarbatorit recent 50 de ani de cariera, la Muzeul National "George Enescu" in Bucuresti. La eveniment, au participat compozitori, scriitori, prieteni ai artistei, reprezentanti mass-media. Printre ei, s-au aflat compozitorii Temistocle Popa, Horia Moculescu, Marius Teicu si Cornel Fugaru, muzicologul Viorel Cozma, criticul de film Irina Margareta-Nistor, Claudiu Mirica (acesta a scos un CD cu piesele Margaretei Paslaru), Oana Sarbu si Camelia Dascalescu, profesoara de canto a artistei.
Am stat de vorba cu cativa dintre acestia, care isi amintesc cu placere de Margareta Paslaru.
Temistocle Popa: "Margareta Paslaru a fost vie in teatrul nostru. Ii urez La Multi Ani! Si multa fericire".
Aurel Manolache (directorul teatrului de la malul marii): "Margareta Paslaru a devenit poate cea mai indragita cantareata de muzica usoara din perioada respectiva. Ii urez Margaretei inca 50 de ani de viata si de succese. Poporul roman are nevoie de slagarele ei".
Cornel Fugaru: "Am inceput cu Margareta Paslaru inca de cand eram pitic. Am lucrat foarte mult din punct de vedere profesional. E profesionista, pentru ca la fiecare spectacol al ei venea inainte cu mult timp de a incepe si avea grija sa se intereseze daca totul este in regula pe scena".
Aurel Storin - scriitor: "In aceasta lume grabita sunt pe deplin multumit ca am la dispozitie 180 de secunde ca sa vorbesc despre Margareta Paslaru. Interpreta a spart monotonia saraca a televizorului de atunci. Era de o exigenta strigatoare la cer! Un cantec interpretat de Margareta era un succes sigur".
Viorel Cozma: "La 15 ani, Margareta debuta la Televiziunea Romana, iar la 21 de ani debuta in filmul Doi baieti ca painea calda. Dupa 1984, a intervenit o ruptura in cariera ei. Daca ar fi trait Tonitza, ochii Margaretei ar fi devenit celebri. Al doilea lucru pe care-l admir la Margareta este ca reuseste sa aiba o individualitate a vocii".
Ana Blandiana: "50 de ani de cariera sunt ceva care suna fara sfarsit. Ceea ce e extraordinar in cariera Margaretei este ca s-a intors acasa ca si cum n-ar fi plecat niciodata. Margareta a reusit sa treaca si peste aceasta ruptura. Lasa-mi toamna pomii verzi (pe versurile mele) a reusit sa devina un slagar".
Elisabeta Bostan: "I-am oferit trei roluri in filmul Veronica: educatoare, zana si imparateasa furnicilor. Toate aceste roluri i-au fermecat pe copii. A ramas ca o emblema pentru film, pentru generatii intregi. Margareta Paslaru nu are varsta si viata merge inainte".
W
W
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu