Faceți căutări pe acest blog

Margareta Paslaru Viata, vocatie, viziune

Fotografia mea
Viata artistica daruita publicului continua prin creatii proprii, muzica populara, emisiuni radiofonice, cartea 'Eu si Timpul', sustinerea tinerilor, actiuni in folosul societatii. Sarbatorirea din 2008 la Uniunea Compozitorilor cat si aniversarea celor 50 de ani de la primul disc, m-au emotionat prin "Trofeul Electrecord". Admiratorii veniti din colturile tarii cu brate de flori au incoronat soclul pe care am cantat in stil 'paslaresc'. Peste 800 de inregistrari, printre care ale celor 65 de compozitori care au scris pentru timbrul meu vocal, piese din repertoriul international, filme, compozitii proprii muzica si text, sau inspirate de versurile poetilor, au adus bucurie milioanelor de ascultatori si continua sa atraga alte generatii pe You Tube, Twitter, LinkedIn, Facebook. In 2016 am fost onorata cu placheta "Artist plurivalent" UARF Premiul de Excelenta pentru intreaga cariera; 2018 trofeul 'Femei de succes' 60 de ani de activitate; 2019 Femeia anului O viata dedicata scenei. Motto: In tinerete ne straduim sa ne facem un nume, la maturitate trebuie sa folosim 'numele' spre binele altora. Margareta Paslaru

vineri, 22 iunie 2018

Margareta Paslaru - invitata la Muzeul National al Literaturii Romane


Sursa: mnlr.ro_ 22 iunie 2018_ Sesiune de autografe Margareta Paslaru_ 60 de ani de activitate
Muzeul Național al Literaturii Române vă invită joi, 28 iunie 2018, ora 18.00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe), la o sesiune de autografe Margareta Pâslaru în jurul albumului „Providența”, prilejuită de aniversarea a 60 de ani de activitate neîntreruptă pe multiple planuri. 
Artista a debutat în 1958 la Casa de Cultură „Griviţa Roşie”, fiind acompaniată de Paul Ghentzer. Tânărul George Grigoriu o remarcă și compune special pentru timbrul elevei Pâslaru Margareta „Chemarea mării”, înregistrată în 1959 la Radio. Liviu Ciulei îi oferă în 1962 rolul Polly din piesa „Opera de trei parale” de B. Brecht, alături de Toma Caragiu.  Inaugurează Festivalul Mamaia în 1963. Pentru rolul Iulia – coproducția „TUNELUL” regia F. Munteanu – Margareta primește în 1966 „Diploma de debut în cinematografie”. A dat tonul cu primul recital One Woman Show la Casa Armatei serbând zece ani de activitate și cu Discul de aur, primit tot în 1968.  Este invitată la MIDEM – Cannes 1969, de unde se întoarce cu Discul de Marmură-Trofeul MIDEM.
 
Versuri semnate de Blaga, Minulescu, Horea, Carianopol, Eminescu, devin o sursă de inspirație și Margareta compune. Întâlnirea cu Maria Tănase, sfatul primit, îi dă curajul de a aborda și muzica populară. De mai bine de 25 de ani, toate albumele realizate şi lansate au avut o finalitate umanitară. Şi de data acesta, drepturile de autor obţinute din vânzarea albumului vor fi donate Asociaţiei Nevăzătorilor din România. Şi toate acestea pentru că, aşa cum spunea Margareta Pâslaru, „în tinereţe ne străduim să ne facem un nume. La maturitate trebuie să folosim spre binele altora”…
Încă de la prima afirmare în carieră, Margareta Pâslaru a entuziasmat cu glasul său absolut singular în panorama vocalității genului atât pe plan național, cât și internațional. Țesătura și ambitusul tonal de contraltă autentică se desfășoară într-o sonoritate cu multiple rezonanțe potențate de bogăția timbrală a expresivității filtrate printr-o sensibilitate multiplu pregătită și antrenată prin studii de pian și balet de la cea mai fragedă vârstă și întreprinse cu maeștri de primă mărime”, scria dr. Stephan Poen, doctor în Medicină și Muzicologie, despre doamna Margareta Pâslaru.
Albumul de autor, ce cuprinde 25 de melodii, este un proiect discografic produs de „e-Multimedia” (Andrei Enescu, director Radio Clasic, unde emisiunea „Margareta Pâslaru de vorbă cu….” se bucură de mare audienţă) şi sponsorizat de Ion Antonescu (Marshal) şi UCIN. Înregistrările au avut loc în studioul compozitorului Jolt Kerestely, cu care artista lucrează din anul 1964, iar masterizările au fost realizate de Andrei Kerestely. Muzica aparţine Margaretei Pâslaru, care semnează şi versurile câtorva dintre piese.
Fericită coincidență! 2018 marchează Marea Unire, 90 de ani de Radio, iar pentru mine 60 de ani activi de la debutul care a creat un impact durabil. Tulburarea stârnită de versurile unor poeți prezenți pe albumul de autor «Providența», precum Ana Blandiana, George Bacovia, George Țărnea, Oscar Wilde, Constanța Buzea, Marius Tucă, vibrează în glas. Am regăsit printre strofe propriul univers, solitudinea necesară. Piscurile reușitelor rămân, nu se repetă, evoluăm în pas cu dinamica autentică din noi înșine”, mărturisea doamna Margareta Pâslaru, creând astfel o punte între muzică și vers, între dumneaei și Muzeul Național al Literaturii Române.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Arhivă blog