Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

marți, 18 noiembrie 2014

Margareta Paslaru - arhiva - Recital extraordinar 18 Nov. 1968 - Zece ani de activitate

Vremea aniversarilor din luna noiembrie

Contemporanul 22 nov.1968 - Recitalul Margaretei Paslaru - Un recital jubiliar sustinut la 25 de ani pentru a sarbatori zece ani de actinitate muzicala: a fost un prilej pentru Margareta Paslaru de a reaminti publicului drumul pe care l-a strabatut ca vedeta de muzica usoara si de a o face punand in valoare ceea ce a fost mai bun in aceasta scurta si inca mult promitatoare cariera. Punctat cu succes, de momentele muzicale pe care tanara cantareata le-a inscris in palmaresul ei si ca actrita de teatru ("Opera de trei parale") sau de cinema ("Tunelul") acest "ONE GIRL SHOW" a devenit un spectacolcomplex asa cum am vrea sa mai avem ocazia de a auzi si vedea. Nu fara a remarca meritul pe care-l datoreaza formatiei acompaniatoare - condusa de Rolf Albrich - si al regii - semnate de Sanda Manu.


Informatia – 15.11.1968 Recital Margareta Paslaru : Dupa succesul obtinut la Festivalul de la Sopot si dupa emisiunile elogiante la Televiziunea din Berlin, Margareta Paslaru revine in fata publicului bucurestean intr-un recital in care va aparea in tripla postura: solista vocala, compozitoare si prezentatoare a propriului ei program. Acompaniata de formatia Rolf Albrich si in regia Sandei Manu, Margareta Paslaru va interpreta melodii din spectacolul "Opera de trei parale" si din filmele "Tunelul", "Impuscaturi pe portativ", cantece folclorice in prelucrari moderne, precum si compozitii proprii pe texte proprii in prima auditie. Recitalul va avea loc in zilele de 18, 22 si 25 noiembrie a.c., in sala C.C.A. din bd. Gh. Gheorghiu-Dej. Cu acest prilej, casa "Electrecord" va lansa un nou disc reunind opt melodii imprimate recent de Margareta Paslaru.

Munca 06.12. 1968 - Nestor Gheorghiu Director Electrecord 1968: "Un inceput promitator se anunta bunaoara in continutul propriilor sale compozitii: "A nimanui" si "Ceasul", pe care la canta in cadrul acestui recital si care par a constitui o noua dezvoltare a capacitatii sale de exprimare. Pentru ca orice s-ar spune, la 25 de ani ai inca multe de spus!"


Mircea Alexandrescu - Cinema nr. 1 - ianuarie 1969: "Pentru Margareta Paslaru recitalul sustinut la Casa Armatei nu a fost o obisnuita aparitie scenica, ci un jubileu. La 25 de ani, cantareata, actrita de teatru si film, am numi-o chiar personajul Margareta Paslaru, a implinit zece ani de viata in constiinta publicului zece ani de activitate. Talentul "arde etapele", spun francezii si, la varsta la care altii fac primii pasi sovaielnici, Margareta Paslaru este un nume cu acoperire si pe alte meridiane (vezi premiile pe care le-a obtinut la festivalurile de la Sopot pana la Cuba). Spectacolul cu care a inteles sa-si serbeze (tot prin munca) deceniul ei de arta, n-a fost nici el o simpla festivitate cu cantec, ci a marcat, poate, o noua treapta a aspiratiilor ei artistice; recitalul spectacol, cunoscut in lume sub denumirea de "One-man-show" adica un spectacol sustinut de un om, dar care trebuie sa te tina si sa te multumeasca pe tine spectator ca o intreaga distributie. Margareta Paslaru, singura - sau poate nu singura, caci a stat tot timpul alaturi de perseverenta, farmecul si incapatanarea ei, ne-a multumit, asa cum uneori o intreaga distributie nu izbuteste s-o faca. Cinste ei! Cinste muncii!"
 
 
Augustin Sandu - Informatia Bucurestiului 20.11.1968: "Talentul nativ, inclinatiile si aspiratiile s-au implinit printr-o experienta utila. Caci acum Margareta Paslaru stie ce sa faca cu vocea sa, sa alterneze inflexiunile tulburatoare in registrul grav, cu tonurile ample de registru acut, stie sa frazeze si sa plaseze accente in cadenta silabelor dintr-un vers. A aruncat insa si manusa invitand la confruntari artistice veritabile pe terenul recitalului de tinuta. Cine o va ridica primul?"
 
 
Magazin nr. 582 – 30.11.1968 - Note si notite...de Elly Roman: O sarbatorire si un recital...Zece ani, de cand notam in carnetul meu: "Am vazut si ascultat la TV o papusica LENCI, cu glasul de arama, cu ochi mari, mirati de tot ce i se intampla. Este eleva Paslaru Margareta"... Intensitatea marii isi gasea in glasul acestei copile de cincisprezece ani rezonantele cele mai adecvate: de aceea "Chemarea marii" a devenit primul ei mare succes si unul dintre marile slagare ale muzicii usoare romanesti.... Au trecut de atunci zece ani si papusica modesta, cuminte si sarguitoare si-a pus rochita de domnisoara si azi la "considerabila" varsta de 25 de ani, Margareta e la apogeul carierei sale... Pe rochitele ei, de multe ori nastrusnice, si-a agatat decoratiile multor succese si ne-a aratat ca muzica usoara, folclorul, filmul si scena, gasesc in ea o interpreta de talent... Recentul ei recital este un efort de auto-depasire si consemnez cu bucurie reusita lui...Ramane ca saltul artistic evident al Margaretei Paslaru, sa fie inceputul unui drum nou, cu insusirea unui repertoriu mai amplu, cu cantece de idei, cu cantece de actiune, in care toate calitatile ei actuale sa-i serveasca, dupa auto-depasire, in atingerea unui nivel de interpreta de talie mondiala... Eu ii urez sa ajunga la aceasta treapta cat mai curand...
 
W

Niciun comentariu:

Arhivă blog