Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 22 iunie 2014

Margareta Paslaru - interviu revista VIP - CD 'Actorii canta'

"Stiind ca prin muzica vom putea face o diferenta in viata celor care s-au retras de pe scena cu probleme de sanatate, am simtit ca trebuie sa continui si dupa Gala anuala "Artistii pentru Artisti" la care am raspuns" 

  http://www.revistavip.net/Interviul_saptamanii/Margareta_Paslaru_Actionati_dupa_cum_va_indeamna
        

Margareta Paslaru: "Actionati dupa cum va indeamna inima"

Adaugata 2014-06-20, la ora 07:47:23
Margareta Paslaru: "Actionati dupa cum va indeamna inima"       Un CD surpriza, cu melodii special alese si interpretate de unii dintre cei mai indragiti actori – Emilia Popescu, Marius Manole, Maria Buza, Mihai Bisericanu, Marius Bodochi, Silviu Biris, Mirela Jienescu, Rodica Mandache, Corina Chiriac, Anca Sigartau, Florin Zamfirescu, Ovidiu Niculescu, Gelu Nitu si Margareta Paslaru – piese intrate deja in cutuma muzicala, precum: „Lasa-mi, toamna, pomii verzi”, „Turneul", „Libertatea nu se invata”...., „Fericirea mult visata”.

Margareta Paslaru si UNITER s-au gandit ca pot face mai mult pentru artistii pe care i-au admirat si pe care inca-i apreciaza. Si publicul le poate urma exemplul. Cel mai la indemana e sa cumpere acest CD. Incasarile se vor dona in Fondul de Solidaritate Teatrala, fond special deschis la UNITER.

Prin muzica, cea mai pura si delicata arta, multi pot sa-si atinga scopul. Mai ales ca, dupa cum simplu spune Ludwig van Beethoven, „muzica este graiul sufletului. Ea starneste in noi, nu instincte, ci gandurile cele mai profunde”.

Ce va leaga de lumea artistica, mai precis, de actorii din Romania?
Profesez de 56 de ani in lumea artistica. Au fost 63 de compozitori care mi-au incredintat lucrarile lor, inregistrand astfel sute de melodii. In 1962, maestrul Liviu Ciulei mi-a incredintat rolul Polly, devenind partenera lui Toma Caragiu, jucand cu Rodica Tapalaga si George Maruta in piesa “Opera de trei parale” de Bertolt Brecht; aproximativ 400 de reprezentatii. Tot la Teatrul L.S. Bulandra m-au remarcat regizorii de film care m-au disstribuit alaturi de actorii Marin Moraru, Stefan Iordache, Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Dem Radulescu, Emeric Schaffer, Grigore Gonta, Cornel Coman, ceea ce m-a apropiat de universul artei dramatice.

Cum a fost munca de concepere, creare, a CD-ului “Actorii canta”? Ce intamplari amuzante cu actorii, peripetii, ati avut?
Ideea m-a urmarit ani buni; aveam compozitii cu texte proprii "Timpul", "Alergatori de cursa lunga","Pasiunea", "Spune tu care stii atat de multe" "Turneul", "Duminica fara el", etc. Dar si altele, inspirate de versurile poetilor consacrati: Lucian Blaga, Ion Horea, Virgil Carianopol, Ion Minulescu, Mihai Eminescu, Elena Farago, Agatha Grigorescu Bacovia, Ana Blandiana, lucrari cu miez, care se pretau interpretarilor actoricesti. Stiind ca prin muzica vom putea face o diferenta in viata celor care s-au retras de pe scena cu probleme de sanatate, am simtit ca trebuie sa continui si dupa Gala anuala "Artistii pentru Artisti" la care am raspuns.

Invitata fiind la premiera piesei “Sex” a Teatrului Metropolis, am aplaudat intreaga distributie, inclusiv pe Emilia Popescu. Ne-am imbratisat dupa spectacol si i-am spus ca am compus si inregistrat o melodie de dragoste (muzica si text) ce i s-ar potrivi in spectacol: "Sa fie oare adevarat?".

Ne-am revazut, i-am dezvaluit Emiliei conceptul "Actorii canta" daruindu-i CD-ul de autor "Margareta - 50 de ani de la primul disc" pentru a-si alege o piesa. Entuziasmul ei mi-a dat curajul de a realiza vechiul vis.

Actrita si-a mai dorit "Fericirea mult visata", orchestrata de George Natsis, inregistrata tot in studioul Jolt si Andrei Kerestely si apoi "Turneul" compozitie pe care a solicitat-o, spre bucuria mea. Majoritatea orchestratiilor au fost create si altele refacute cu fler de Calin Grigoriu un artist-chitarist, profesionist cu care am colaborat si la CD-ul “Margareta70”.

Factorul decisiv in alegerea distributiei a fost timbrul vocal aparte, am mizat pe elementul de “surpriza”... De pilda, duetul Rodica Mandache si Marius Manole, Mihai Bisericanu in duet cu Marius Bodochi, Florin Zamfirescu primul duet cu… subsemnata. Maria Buza, Corina Chiriac, Gelu Nutu, Mirela Jienescu, Ovidiu Niculescu, Anca Sigartau, Silviu Biris, au inregistrat cand au avut un moment liber, stiut fiind faptul ca actorii au agenda incarcata cu turnee, repetitii, premiere.

Pentru bucuria cu care au raspuns chemarii, le multumesc! Daruirea fiecarui artist devine efigia sufletului generos. De altfel, impreuna am filmat piesele incluse pe CD. Va fi un "Special Show" produs de Bianca Sarateanu si regizat de Aurel Badea.

Il voi felicita si pe tanarul architect Andrei Stefan Sabau, autorul elegantei grafici.
 
Va dedicati constant actelor de caritate. De unde aceasta inclinare a dvs. catre actele de filantropie?
De fapt, sunt dedicata muzicii, artelor in general. Donatiile deriva din creatii inregistrate, puse in vanzare. Inca din 1993, LP-ul si apoi CD-urile, chiar si rolul povestitorului jucat in audiobook-ul “Basme fermecate” de H.C. Andersen la editura Curtea Veche au o finalitate umanitar-caritabila. Mi se pare firesc sa daruiesc dubla bucurie, atat ascultatorilor, cat si celor aflati in impas.

Ce alte evenimente pentru ajutorarea aproapelui ati avut anul acesta?
Un alt vis, pentru care am luptat din 2007 a devenit realitate la Spitalul Grigore Alexandrescu. Este vorba despre instalarea difuzoarelor in saloane, atat pentru anunturi de urgenta, incendiu, cutremur, evacuare, cat si pentru povesti.

Am lansat noul program audio "VISE FRUMOASE, COPII" soptind istorioare pe audiobook-ul “Basme fermecate” editat la editura Curtea Veche. Difuzandu-le in pavilionul celor afectati de arsuri, povestile au efectul de a le abate teama de injectii, operatii, calmandu-le durerea. Multumita echipei conduse de directorul spitalului Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, micii pacienti adorm linistiti, in lumea basmelor...

Cum primesc romanii aceste initiative?
CD-ul “Margareta 70” editat de Fundatia Radio Romania s-a epuizat, in beneficiul programului meu drag, “Banca de Alimente” - Crucea Rosie. Vom afla cum se va vinde si CD-ul „Actorii canta” impreuna cu un tabloid de la noi-incasarile vor fi directionate catre Fondul de Solidaritate Teatrala UNITER - Campania nationala “Artistii pentru Artisti”.

Ce mesaj aveti pentru cititorii nostrii?
... un mesaj de dragoste... Actionati dupa cum va indeamna inima! "In tinerete ne straduim sa ne facem un nume... La maturitate, trebuie sa folosim «numele» spre binele altora!".

Va multumim…

W

Niciun comentariu:

Arhivă blog