Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 9 octombrie 2022

Filme cu vocea Margaretei Paslaru in coloana sonora

 

Inca din 1963 mai multi regizori au ales melodii interpretate de Margareta Paslaru pentru coloanele sonore ale filmelor artistice realizate de-a lungul anilor.

 

Regizorul Francisc Munteanu a inclus in 1963 piesa Te iubesc asa cum esti, muzica George Grigoriu, text Angel Grigoriu, Romeo Iorgulescu in filmul “La varsta dragostei” la min. 11’45”.

 

In 1971 regizorul Mircea Dragan a ales pentru “BD la munte si la mare” melodia “La Marea Neagra” – muzica Ion Cristinoiu, text Mihai Dumbrava (min. 8’22”). Putini stiu ca textul a fost adaptat pentru acest film. Cu versiunea originala “Mediterana”, interpretata tot de Margareta Paslaru, compozitorul a participat in 1970 la concursul de creatie al Festivalului “Olimpiada Cantecului” – Atena.

 

Nell Cobar, creatorul celebrului serial de animatie “Mihaela” a apelat in 1976 la compozitoarea Margareta Paslaru pentru a scrie muzica la doua dintre episoade: Bravo, Mihaela si Mihaela are probleme. Despre inceputul acestei colaborari, autorul vorbeste in Informatia Bucurestiului, august 1976: "In ce priveste noul meu film "Bravo, Mihaela", pot sa va destainui ca are o muzica originala, scrisa special de ... Margareta Paslaru".

 

Regizorul Lucian Pintilie a inclus in coloana sonora a filmului “Niki Ardelean colonel in rezerva” – 2003 compozitia lui Temistocle Popa, text Mircea Bloc “Cantecul zanei”, tema seriei Veronica.

 

Pentru genericele de inceput si sfarsit ale filmului ”Moartea domnului Lazarescu” 2006 regizorul Cristi Puiu a ales Chemarea marii - muzica George Grigoriu, text Mircea Block si Cum e oare - muzica Florin Bogardo, text Madeleine Fortunescu. Filmul a primit Premiul „Un certain Regard” la Festivalul de la Cannes 2006.

 

Filmul “Chuck Norris vs Communism” – regia Ilinca Calugareanu 2015 include doua melodii semnate muzica si text Margareta Paslaru: Fara sa vrei (min 31’20”), Pasiunea (min. 41’42”).

 

Pentru filmul “Banat” 2006, regizorul italian Adriano Valerio a ales in interpretarea Margaretei Paslaru “Sa nu uitam sa iubim trandafirii” muzica Florin Bogardo, text Ovidiu Dumitru. Tema se aude atat pe parcursul filmului cat si pe genericul de final.

Niciun comentariu:

Arhivă blog