Faceți căutări pe acest blog

Margareta Paslaru Viata, vocatie, viziune

Fotografia mea
Bucuresti, Romania
Viata artistica daruita publicului continua prin creatii proprii, muzica populara, emisiuni radiofonice, cartea 'Eu si Timpul', sustinerea tinerilor, actiuni caritabile. Sarbatorirea din 2008 la Uniunea Compozitorilor cat si aniversarea celor 50 de ani de la primul disc, m-au emotionat prin "Trofeul Electrecord". Admiratori veniti din alte orase cu brate de flori au incoronat soclul pe care am cantat in stil 'paslaresc'. 783 de inregistrari, printre care ale celor 65 de compozitori care au scris pentru timbrul meu vocal, piese din repertoriul international, filme, compozitii proprii muzica si text, sau inspirate de versurile poetilor, au adus bucurie milioanelor de ascultatori si continua sa atraga noi generatii pe You Tube, LinkedIn, Facebook, Soundcloud. In 2016 am fost onorata cu clacheta "Artist plurivalent" UARF Premiul de Excelenta pt. intreaga cariera; 2018 trofeul 'Femei de succes' 60 de ani de activitate; 2019 Femeia anului O viata dedicata scenei; 2019 'Platina Valorii' la Fest.Tanar Sibiu. Motto: In tinerete ne straduim sa ne facem un nume, la maturitate trebuie sa folosim 'numele' spre binele altora. Margareta Paslaru

duminică, 21 februarie 2021

Margareta Paslaru invitata la Editia de dimineata DG24


Margareta Pâslaru, despre viața după 63 de ani de carieră, la claviatura pianului și tastatura computerului - Editia de Dimineata

Există oameni și fenomene. Când ești simbol al muzicii românești, pășești în al 63-lea an de carieră artistică, iar viața ta se desfășoară într-un ritm alert, zi de zi, la claviatură – pian și tastatura computerului, Spotify și rețele de socializare, ești fenomen. Și te numești Margareta Pâslaru: figură emblematică a lumii artistice româneşti, cântăreaţă, compozitoare, actriţă şi realizatoare TV şi radio.

Duminică, de la 10:30, este invitata lui Lucian Mîndruță la ”Ediția de dimineață”, la Digi 24, emisiune realizată în colaborare cu site-ul editiadedimineata.ro.

Imposibil de pensionat

Plină de energie, activă în viața artistică, inclusiv în imposibilul an 2020 marcat de pandemie, Margareta Pâslaru nu are gânduri de pensionare. Nici la propriu, nici la figurat. ”N-am fost angajată niciodată, am fost liber profesionist tot timpul, deci nu am cum să mă pensionez”, îi declară lui Lucian Mîndruță. ”Eu compun potrivit vârstei mele, trăiesc la timpul prezent, respir, compun la timpul prezent”, adaugă, explicând de ce este atât de activă și de tonică.

Mai mult, este puternic implicată în acțiuni caritabile, susținând cauza Băncii de Alimente – Crucea Roșie și donând încasări și drepturi de autor. A lansat albumul ”Idei”, și, ca fiecare album pe care l-a lansat în ultimii ani, și acesta a avut o finalitate caritabilă.

Este un album de autor, cu două excepții. O piesă de jazz, un Gershwin, pe care o interpretez cu Luiza Zan și una populară, o piesă folclorică, cu Sofia Vicoveanca. Majoritatea melodiilor sunt producții 2020, jumătate din album era gata înainte de lockdown”, precizează aceasta.

Scop caritabil

Toate încasările și drepturile de autor ajung la Banca de Alimente Crucea Roșie. Banca de Alimente a împlinit 10 ani anul trecut și împreună cu toți cei de acolo, cu toți voluntarii s-au strâns tone de alimente și vrem să continuăm aceste lucruri”, adaugă Margareta Pâslaru.

În acest an primejdios înlesnim hrana vitală pentru cei în impas, dăruind drepturile de autor şi încăsarile rezultate din vânzarea albumului înregistrat în Studioul Zsolt şi Andrei Kerestely. Însămânţăm binele din care rodeşte dinamica viitorului”, spune Margareta Pâslaru.

Crucea Rosie Română, prin proiectul Banca de Alimente, oferă ocazia de a se implica direct tuturor celor care doresc alinarea suferinței persoanelor vulnerabile.

Omagiată de un muzeu

Prima solistă de muzica ușoară de la noi care a primit la Cannes Trofeul M.I.D.E.M., Margareta Pâslaru este omagiată de un muzeu.  O carieră de excepţie, reflectată într-o expoziţie eveniment la Palatul Suţu: „Margareta Pâslaru. Longevitate creatoare”

La începutul primăverii,  Muzeul Municipiului Bucureşti o omagiază prin organizarea unei expoziţii retrospective.

Expoziţia intitulată „Longevitate creatoare” va fi deschisă începând cu data de 26 februarie 2021, ora 10.00, la Palatul Suţu (Bd. I.C. Brătianu nr. 2) şi îşi propune să pună în valoare cariera de excepţie a Margaretei Pâslaru. Publicul va putea vedea afişe, premii, discuri, medalii, lucrări de pictură, două busturi (unul realizat de marele sculptor Cornel Medrea, ce o suprinde pe artistă în tinereţe, iar un altul realizat de bunicul Margaretei, renumitul sculptor Ion Dimitriu-Bârlad, care a studiat la Academia Julian de la Paris), până la propriile creaţii vestimentare, purtate de artistă în timpul concertelor cât şi în apariţiile televizate. Toate aceste obiecte au fost donate de artistă către Muzeul Municipiului Bucureşti.

Cariera

Margareta Pâslaru şi-a făcut debutul pe scena unei case de cultură din Bucureşti în 1958 şi debutul radiofonic în 1959 cu piesa „Chemarea Mării”, compusă de George Grigoriu special pentru timbrul vocal al artistei, iar în anul 1960 a debutat la Televiziunea Română. Ulterior, piesa „Chemarea Mării” a bătut toate recordurile de vânzare Electrecord în 1961.

De-a lungul anilor, 65 de compozitori şi-au încredinţat creaţiile artistei. Margareta Pâslaru şi-a creat un repertoriu divers, ce i-a permis să îşi extindă paleta interpretativă, la care s-au adăugat şi şlagăre internaţionale. Mult iubita cântăreaţă a evoluat ca actriţă de teatru şi film, a abordat muzica populară la îndemnul Mariei Tănase, a compus muzică şi text. Despre cariera sa compozitorul şi orchestratorul Andrei Kerestely spunea în anul 2017: „Avem de-a face cu un artist foarte efervescent. Compune în continuare şi este foarte, foarte activă”.

Dar, dincolo de toate aceste detalii stă un om cu  o dăruire ieșită din comun, pe care îl puteți descoperi și urmărind emisiunea lui Lucian Mîndruță, de la Digi 24:

Niciun comentariu:

Arhivă blog