Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 788 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv compozitii proprii. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 20 decembrie 2020

Aarc -- Margareta Paslaru are ''Idei'' pentru cadoul de sarbatori

 Margareta Pâslaru are ”Idei” pentru cadoul de sărbători

         
Margareta Pâslaru: ”În tinerețe ne străduim să ne facem un nume, la maturitate trebuie să folosim ”numele” spre binele altora”
      ”Cu o carieră muzicală și cinematografică de peste 60 de ani, Margareta Pâslaru reușește să își surprindă fanii cu un album, ”Idei”, care cuprinde în mare majoritate compozițiile artistei (plus două melodii populare și un duet interesant după George Gershwin), ale cărei încasări vor fi donate către Crucea Roșie pentru programul Banca de Alimente

Margareta Pâslaru este prima solistă de muzică uşoară din România care a primit trofeul M.I.D.E.M la Cannes”, afirmă casa de discuri Roton despre noua apariție discografică. În 1966, la Festivalul de Film de la Mamaia, a primit Diploma pentru debut în cinematografie pentru rolul din Tunelul.
    
 Albumul ”Idei” este creat și înregistrat în acest an, în Studioul Jolt și Andrei Kerestely, și editat de casa de discuri Roton. Poate fi achiziționat direct de la magazinul Muzica din București sau de la Benzinăriile OMV și online. Melodiile pot fi audiate online pe You Tube, Spotify, Deezer, Apple Music, iTunes Store, Tidal.
     Margareta Pâslaru, cu amabilitatea cunoscută, ne-a dat detalii despre acest nou proiect.
1. De ce ați ales acest titlu, ”Idei”, pentru album? 

Margareta Pâslaru: Ideile și-au făcut cuib in mintea mea, le ''aud'', le ''vad'', adorm lângă ele, iar când mă urmăresc, le îmbrac în melodii noi, la pian. Zilnic, fără exagerare, vizualizez posibilități pentru spectacole mai altfel, filmări interesante, montaj alert, vise realizabile. Toamna mi-a lăsat ''pomii verzi'' și în acest an primejdios. Inspirația m-a luat la dans pe ritmuri contemporane. Diversitatea tematică a albumului vibrează, prin versurile poeților Ana Blandiana, Nichita Stănescu, Constanța Buzea, Ion Horea, Marin Sorescu și  se extinde apoi către filonul inepuizabil, dramatic, blestem-bocet, în amintirea artistului Dan Andrei Aldea, care mi-a înțeles viziunea cinematografică. Spectrul infinitelor sentimente  continuă cu propriile texte: ''Porumbeii păcii se războiesc'', ''Cu haina pe umeri'', ''Turneul'', ''Cu cine vorbeai la telefon?'', printre cele 18 titluri.  . 
2. Cum ați ales duetele?              
Margareta Pâslaru: Admirația pe care le-o port unor actori și cântăreți mi-a dat curajul de a-i invita, pentru a susține, pro bono, o cauză majoră. La greu, întindem o mână de ajutor. Donăm drepturile de autor și încasările rezultate din vânzarea albumului ''Idei''.  Mulțumim Casei de discuri Roton și echipei extraordinare! Albumul caritabil  2020 străbate țara prin benzinariile OMV și Magazinul Muzica din Capitală, în beneficiul Băncii de Alimente. Programul  funcționează eficient din 2009, când am importat conceptul, implementat de Crucea Roșie cu mii de voluntari. Muzica - un dar neperisabil de sărbători!  Compoziția creata în 1980 ''Lasă-mi, toamnă, pomii verzi'' - versuri Ana Blandiana, și, rugăciunea Tatăl nostru, care mi-a inspirat melodia, sunt incluse pe album. 
3. Cum au fost primite propunerile dvs de către artiștii pe care i-ați abordat?
Margareta Pâslaru: Din fericire, orice ezitare, gen  ''poate, dar eu nu cânt, e greu'' s-a risipit în Studioul Jolt și Andrei Kerestely, unde profesionalismul confirmă reușita. Virgil Ianțu ne-a încântat cu verva și muzicalitatea sa, reinterpretand versurile care m-au inspirat în 1979 ''Mi-e dor / Inapoierea cheii'' de Nichita Stănescu, noua orchestrație este semnată de Andrei Kerestely. Entuziasmul minunatei  Emilia Popescu a devenit contagios încă din 2014. Ascultați și duetul  ''Două soacre la un loc''. Prima colaborare cu Sofia Vicoveanca perpetuează trăinicia cântului popular și amiciția noastră, după turneul în Italia. 

4. Fiecare album e diferit de cele care l-au precedat. Care e noutatea acestui album?

Margareta Pâslaru: De fapt, multiple 'noutăți'! Propria compoziție din 1950 a devenit acompaniament la pian pentru glasul doamnei Marina Constantinescu. Dânsa recită emoționant Marin Sorescu, ultima poezie scrisă în spital. Apoi, o creație Gershwin din 1936, moment pe care l-am remarcat într-un film cu Fred Astair. Am preluat un fragment cu text nostim despre ”pronunție”; jazz înregistrat de numeroase personalități, printre care Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan. Alegerea firească pentru duet? Luiza Zan, mult admirata artistă și noul aranjament, semnat de Andrei Kerestely. 

 Surprinzătoare, pentru unii, este compoziția  satirică - muzică și text - ''Cine n-are, nu-nțelege'' inspirată de tendințe/bit dansant. Ultimul vers al piesei, împrumutat de la George Coșbuc, cerea un actor-creator pe măsură. Artistul total ”the one and only”  Horațiu Mălăele mi-a acceptat invitația, gest pentru care-i mulțumesc. 
Prin muzică, încerc să creez poduri, propriile viziuni arhitecturale se transformă în energii creatoare, spre mai binele altora. Apreciem contribuția aranjorilor din anii 2000: Andrei Kerestely, Călin Grigoriu, George Popa, Radu Goldiș, aplaudăm soliste mai tinere. Păunița Ionescu, Daniela Cojocaru, Maria Nagy și mezina grupului, Gheorghiu Ioana Angela. În atmosfera prezentă, autodepășirea s-a manifestat spontan, situația mi-a inspirat compoziția ''Du-ne, du-ne gândule'', muzică și text. Vom traversa vremea dunelor înșelătoare, pustiul deșertăciunilor! Jules Verne ar fi inventat soluții. Longevitatea artistică include înțelepciune și noi idei. 
Sărbători liniștite tuturor!
 
(15.12.2020)

Niciun comentariu:

Arhivă blog