Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

vineri, 1 februarie 2019

Margareta Paslaru apreciata in presa vremii - selectiuni Caietul III - Partituri


tvr2.tvr.ro-19.04.2016 - “La zi de sărbătoare, TVR 2 dedică o ediție specială unei legende vii, artistului plurivalent Margareta Pâslaru”
 
Maria Gheorghiu-București FM – 26.04.2016: Când vine vorba de Margareta Pâslaru e greu să mai spui ceva nou, pentru că toate atributele pentru un artist de excepție au fost deja luate. ”Zană”, ”divă”, ”voce de diamant”, ”fenomen”, ”legendă vie” – toate acestea sunt firesc asociate artistei, care anul acesta numără 59 de ani de carieră în lumea muzicii și a filmului.
 
Mediafax - 23.01.2016 “Margareta Pâslaru a primit premiul de excelentă la gala UARF 2016.  (…) Margareta Pâslaru a fost recompensată cu premiul de excelență pentru întreaga activitate, fiind considerată un "artist plurivalent" (…)”
 
mariustuca.ro-09.12.2015 - autor Dănut Deleanu: Neîndoielnic, ani în șir, Margareta Pâslaru a fost vocea feminină de necontestat a muzicii ușoare autohtone. Evident că, în răstimpul în care a dominat piața muzicală, au fost și alte interprete excepționale, alături de care a sprijinit, umăr la umăr, consolidarea universului muzical românesc, dar parcă, totuși, nici o altă nu a fost ca domnia sa. Răsfătață a televiziunii, a radioului, a cinematografiei românești și-a risipit energia creatoare cu o voluptate profesională greu de egalat. Imbucurător este insă faptul că, Margareta Pâslaru păstrează aceeași debordantă implicare în proiecte muzicale chiar și acum, după 57 de ani de activitate artistică. Ba mai mult, unele proiecte, cum este ultimul CD de autor „Stelele filmului cântă”, lansat spre sfârșitul lunii trecute, sunt în scopuri caritabile.
radioromaniacultural.ro - 24.11.2015: Muzeul Municipiului București o sărbătorește, printr-o expoziție de afișe, pe Margareta Pâslaru, artista care a revoluționat muzica ușoară românească prin cei 58 de ani de carieră artistică.
 
Titus Andrei, “Colecţia de muzică” – Radio România Actualități 11.10.2015: “Mulţi au numit-o vedetă, zână, regină, divă dar Margareta a declarat scurt: eu rămân un artist. Prin asta înțeleg seriozitate, pasiune, perseverenţa și tot ce presupune un comportament artistic pentru a dobândi aprecierea unanimă.”
  
Florentina Iana, OK Magazine nr. 1(127) 08-21.01.2015 “Sunteţi neobosită şi, de câte ori reiau legătura cu dvs., aveţi atâtea planuri să-mi împărtăşiţi. (…) N-a fost greu să înţeleg, deşi n-am trăit fenomenul Pâslărismului, ce-i fascina pe părinţii sau chiar buni­cii noştri la această mare doamnă (…) Astăzi, este la fel: compune, cântă la pian, scrie, are pla­nuri, este activă. Pe scurt, Margareta Pâslaru nu trăieşte în trecut.(…) “Un mit al muzicii uşoare“ este descrierea atât de concisă şi pertinentă făcută de compozitorul George Grigoriu doamnei cu care am avut onoarea să stăm de vorbă”
 
Agerpres – 09.07.2015 – Documentar Margareta Pâslaru la aniversare: “Margareta Pâslaru este artista care a revoluționat muzica uşoară românească și care, în cei 58 de ani de carieră artistică, a cucerit publicul nu doar prin vocea sa inconfundabilă, ci și prin multitudinea de valențe ale talentului său.”
 
Marina Constantinescu - Metropolis – Nocturne - 5 Dec. 2014: (...) Margareta Pâslaru a continuat să-şi poarte numele cu mândrie, pentru că numele ei adună oameni şi forţe, în sprijinul celor care au nevoie de ajutor: copiii şi artiştii pensionaţi.
 
Iuliana Tudor - Gala Crucea Roșie 12.12.2014 - "omul care a generat cel mai frumos proiect în România, Banca de alimente"
 
Marina Constantinescu – Nocturne - 5 dec. 2014: “Doamna Margareta Pâslaru, ați desenat, ați picat, ați scris - aș zice cu condei, v-ați creat toate aparițiile și nu mă refer numai la vestimentație, apariția pe scenă. E foarte important cum intră un personaj pe scenă înainte să dea replica, și știți bine ce spun. V-ați creat personaje, ați dăruit, ați muncit enorm, ați iubit. (…) Mă uitam la drumul pe care l-ați avut de când v-ați întors, la cât de multe lucruri faceți, aproape inepuizabile. V-am admirat cu toții pentru o forță, repet, uriașă. Știu multe din acțiunile dumneavoastră de caritate. Să stai ore în șir într-un pasaj în care lumea se agită, e frig, curent, și să zâmbești ore în șir, să aștepți întâlnirea cu celălalt, să-l faci să cumpere un disc pentru că pe el cântă Margareta Pâslaru împreună cu câțiva actori importanți, pentru că banii aceia să merga la alți artiști care au nevoie de noi.”
 
www.mnir.ro - 09.09.2014 - “Haina îl face pe om” – Expoziția prietenilor muzeului: Cea mai valoroasă donație, prin numărul obiectelor și calitatea acestora, a fost cea primită de la legendara artistă Margareta Pâslaru. Este vorba de mai multe ținute de scenă, creații proprii, realizate cu mult rafinament și originalitate, purtate cu ocazia unor spectacole de televiziune sau la festivaluri și concursuri naționale și internaționale de muzică (Franța, Germania, Israel, Cuba, Mongolia, Iugoslavia, Japonia). De asemenea, doamna Margareta Pâslaru a mai donat muzeului o serie de accesorii vestimentare, mai multe afișe ale unor spectacole de teatru și muzică din anii 60 – 70 (adevărate rarități în ziua de astăzi), precum și o sculptură din bronz, executată de marele sculptor Ion Dimitriu-Bârlad (bunicul matern al Margaretei Pâslaru).
 
Mediafax.ro - 27.05.2014 – „Copiii din Spitalul "Grigore Alexandrescu" vor asculta, înainte de culcare, basme spuse de Margareta Pâslaru, în cadrul programului "Vise frumoase...copii", iniţiat de artistă”
 
Ramona Vintila - Jurnalul National / 07.07.2014: (…) Diversificarea exprimării artistice face parte din felul său de fi. Neliniştea, curiozitatea, descoperirea soluţiei care rezolvă problema, faptul că este necesară celor din jur o încarcă progresiv cu energii nebănuite. Personalitate complexă a culturii româneşti, Margareta Pâslaru împlineşte miercuri 71 de ani. La mulţi ani! (…)
 
StirileRol.ro / 09.07.2014 -   “Margareta Pâslaru. S-a remarcat prin talentul său muzical, dar şi prin actorie. Este în acelaşi timp cântăreaţă, compozitoare, textieră, acţrită de teatru şi film, realizatoare TV şi Radio.”
 
Marina Bădulescu - Agerpres / 09.07.2014 / Documentare - editor: Irina Andreea Cristea:  Este una dintre cele mai mari și apreciate soliste de muzică ușoară ale acestei țări, care a impresionat prin timbrul său grav, total aparte, dar a cucerit și prin cei mai frumoși ochi albaștri din muzica românească. Margareta Pâslaru - care la 9 iulie 2014 împlinește 71 de ani - a adus bucurie prin muzică, iar în ultima vreme a adus bucurie prin generozitatea sa, acționând în numeroase campanii de caritate.
 
Mihai Chirilov – Dilema Veche nr. 530/ 10-16.04.2014:  Eu sunt însă nostalgic după acea Margareta pe care o ştiu de mic, graţie apariţiilor de la televizor şi a vinilurilor din casă, şi nu aş fi irosit pentru nimic în lume ocazia de a reintra „în grădina bucuriilor“ atunci cînd am avut plăcerea de a o cunoaşte – de unde şi acest delicat du-te vino de mai jos, între prezentul atît de strălucit şi de activ al Margaretei Pâslaru, şi trecutul în care un copilaş din provincie (alias subsemnatul) cînta pe scena unei serbări de grădiniţă exact piesa „În grădina bucuriilor“ – încurcînd, de fîstîceală, bucuriile cu trandafirii...
 
Mireille Mathieu pe scena Sălii Palatului 24.03.2014: “Doamnelor, domnișoarelor și domnilor. Sunt onorată să vă prezint o foarte mare doamnă. O cunosc de foarte mult timp. Este cineva pe care admir și pe care sunt onorată de a o avea în seara asta printre noi. Este prietena mea, prietana dumneavoastră, este Margareta Pâslaru” 
 
Alex Stefanescu – Facebook – 05.02.2014: Margareta Pâslaru a fost şi a rămas cântăreaţa mea preferată. Vocea ei are ceva liber şi glorios care te face să crezi, pentru o clipă, că oamenii sunt nemuritori.
Noile ei înregistrări - operă a unui talent ajuns la plenitudine - sunt o încântare. Marea artistă mi-a făcut şi mie cadou un CD cu aceste înregistrări, pentru care îi multumesc şi pe această cale. Aplauze pentru Margareta Pâslaru!
 
Edmond Deda “Parada muzicii usoare romaneşti" 1968: "(...) Margareta Pâslaru s-a impus în viața muzicii ușoare româneşti, printr-un stil personal de interpretare, la crearea căruia au contribuit calitățile de timbru și inflexiuni ale vocii sale dar, mai cu seama, talentul ei actoricesc înăscut, de unde rezultă grija deosebită pe care solista o arată față de interpretare. Margareta Pâslaru a știut - intuitiv - să creeze un stil atât de original, încat mulți dintre interpreții noștri apăruti ulterior au fost tentați să o imite.(...)"
 
Super Magazin Anul 2 Nr.7 (25) 1994 George Grigoriu : Margareta Pâslaru - Un mit al muzicii uşoare româneşti.
 
Paul Urmuzescu - CD " Margareta forever " 2006 - Părerea mea este că ce a reprezentat Maria Tănase pentru muzica populară, Margareta - un unicat de talent - este pentru muzica ușoară și va rămâne înscrisă în istoria marilor artiști.
 
Doru Popovici - compozitor Informaţia 11.07.1981: În ultimii ani, Margareta Pâslaru a atras în mod deosebit atenţia prin talentul ei - real - de compozitoare. Se remarcă, din ce în ce mai mult, bogata-i inventivietate melodică şi ritmică şi acea intuiţie rară de a genera mult râvnitele şlagăre, niciodată banale, întotdeauna pline de vitalitate! Margareta Pâslaru stie să dea naştere şi unui climat de suavă poezie, asociat unui timbru cu rezonanţe de violoncel, precum şi unui joc de scenă sugestiv, toate la un loc indentificându-se cu omenescul muzicii strălucind în curcubeu…
 
Viorel Cosma - Aula Uniunii Compozitorilor 22.09.2008: (...) O activitate care o surprinde atât ca interpretă de muzică populară, muzică uşoară dar, în acelaşi timp, chiar şi de compozitoare. Margareta Pâslaru figurează în Lexiconul Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor (...)
Sanda Faur - jurnalist si romancier – 2010: Pentru glasul ei unic, cu sonorităţi de bucium şi harfă, pentru talentul ei impetuos şlefuit cu atâta inteligenţă şi ambiţioasă stăruinţă, Margareta a primit recompensa maximă: dragostea credincioasă şi definitivă a publicului. Câţi artişti nu şi-ar da viaţa pentru o iubire de o jumătate de secol.
 
Prof. dr. MIHAI COSMA - 24.11.2010 (lansare Muzica): Acest volum pe care l-a lansat domnia sa, care este tipărit în Editura Universității Naționale de Muzică din București, (este) un element inedit pentru Universitatea noastră care s-a canalizat, așa cum e și firesc, în zona muzicii clasice, dar am considerat parcurgând paginile de creație ale doamnei Margareta Pâslaru că domia sa face parte din clasicismul muzicii românești prin valoarea compozițiilor pe care le are, prin impactul acestor compoziții asupra tuturor generațiilor aș spune, de la cei mai vârstnici până la cei mai tineri.  
Constantin Vlad, Bookfest Curtea Veche, lansare carte “Eu și Timpul”– 02.06. 2012 –“Este un moment extrem de plăcut pentru editura noastră  să lanseze o carte a unei personalități a culturii românești și nu doar a muzicii ușoare românești. (...) Margareta Pâslaru lansează o carte, care, în prima instanță pare a fi o carte de memorii dar este  mai mult decât atât, dezvăluie o personalitate în competiție continuă cu ea însăși (...).”
 Meridianul Românesc - Iunie 1999 - New York: Un moment solemn s-a înregistrat atunci când spectatorii au ascultat cu pioșenie Rugăciunea "Tatăl Nostru", a cărei compoziție îi revine Margaretei Pâslaru, iar aranjamentul muzical, lui Radu Goldiș. Talentul și temperamentul Margaretei Pâslaru, experiența scenica au făcut ca, și de data aceasta, la fel ca întotdeauna, să cucerească simpatia și ovațiile în picioare ale unui public entuziast. 
 
 FACLA Tel Aviv 1977: "În "Blestemul" vocea de infinite posibilități a Margaretei, pe fundalul agreabilei sale prezențe scenice aduce puternic, emoționant, imaginea celei care a fost Maria Tănase."
 
Daniela Caraman Fotea 15.12.2006 – cimec.ro – Margareta forever: “(…) Pentru Margareta s-au întrecut condeiele în superlative; faţă de vocea, talentul, frumuseţea, profesionalitatea ei. A fost bine şi pe incontestabil merit. La Margareta am vibrat însă şi faţă de alte dimensiuni: sufleteşti, de caracter, care o detaşează de mulţi confraţi: demnitatea, ţinuta, corectitudinea, generozitatea faţă de cei aflaţi în nevoie. (…)”
Valeriu Lazarov - JN /23.11.2007: "În epoca de pionierat a Televiziunii Române, Valeriu Lazarov a îndrăznit să o aducă pe Margareta Pâslaru la o sală de repetiţii (...) Nu se dădea uşor bătută. La vreun an după lansarea ei, mi-a spus că vrea să scrie textele cântecelor, multe din piese fiind străine. (...) După o vreme, mi-a spus că vrea să şi compună. Nu m-a dezamăgit niciodată. N-a făcut nici concesii, nici cadouri pentru a fi distribuită în programe de divertisment, în teatru sau pentru a pleca în străinătate. A fost cinstită cu ea însăşi"
 
“Brandul Margareta” – cum a numit-o Vlad Teodorescu in J.N. 8 martie 2009
Eugen Comărnescu, Cronica Româna 17.03.1999 –  Gala UNITER, un relaș cu festin teatral: “ (…) un oaspete drag – Margareta Pâslaru – care a traversat oceanul nu doar pentru asta ci și pentru a dona 1000 de dolari pentru Clubul artiștilor vârstnici, inițiat de UNITER (…)”
 
Marina Bădulescu, Agerpres, 23.11.2015: “Lansarea albumului ''Stelele filmului cântă'' a reunit, luni după amiază, la Magazinul Muzica, unii dintre cei mai valoroși și iubiți actori ai teatrului și filmului din țara noastră, care au răspuns inițiativei lansate de Margareta Pâslaru de a cânta piese compuse de marea doamnă a muzicii ușoare românești, pentru un scop nobil - ajutorarea artiștilor vârstnici, cu probleme de sănătate, care s-au retras din lumea filmului.”
 
Agerpres 12.09.2013: “Cântăreața, compozitoare și textieră română de muzică ușoară-pop, folclor, actriță de teatru și film, realizatoare TV și radio, Margareta Pâslaru este o personalitate completa a culturii române”
 
www.financiarul.ro 13 mai 2013: Cunoscuta artistă Margareta Pâslaru a fost decorată duminică, 12 mai, de Regele Mihai I cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler.
WWW

Niciun comentariu:

Arhivă blog