Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 4 august 2013

Margareta Paslaru - Fest. Mamaia 1975, 1976, dupa care festivalul s-a intrerupt


Margareta Paslaru si la editiile 1975, 1976 - dupa care Festivalul Mamaia s-a intrerupt pentru multi ani
 
 


In 1974 Margareta Paslaru cunoaste fericirea de a fi mama, motiv pentru care nu participa la festival.

In 1975 se desfasoara editia a X- a Festivalului.


Margareta Paslaru interpreteaza in concursul de creatie 3 melodii, doua dintre ele fiind premiate de juriu.

Premiul I – creatie - Melodiile dragostei - muzica Ion Cristinoiu, text Mihai Dumbravă
Premiul II – creatie - Aici la mine acasă – muzica George Grigoriu, text Angel Grigoriu-Romeo Iorgulescu 
Balada – muzica Radu Serban, text Aurel Storin

Melodia lui Radu Serban, interpretata in duet de Margareta Paslaru si Marina Voica, este un exemplu ca nu intotdeauna piesele nepremiate sunt uitate de public. Si acum, dupa aproape patru decenii, aceasta melodie se difuzeaza, devenind un punct de referinta al editiei Mamaia’75.
 
 
Melodia lui Radu Serban, interpretata in duet de Margareta Paslaru si Marina Voica, este un exemplu ca nu intotdeauna piesele nepremiate sunt uitate de public. Si acum, dupa aproape patru decenii, aceasta melodie se difuzeaza, devenind un punct de referinta al editiei Mamaia’75.


Dobrogea noua - 22 iulie 1975 « Azi incepe la Mamaia editia a X a jubiliara a Concursului
national de muzica usoara (...) Cunoscuta si unanim apreciata solista de muzica usoara Margareta Paslaru a participat, la aproape toate editiile concursului national de muzica usoara. Tocmai de aceea, poate face o comparatie cu editiile precedente.
- Da, pot sa afirm ca in acest an, melodiile sunt si ele simtitor imbunatatite, raspunzand unei arii tematice bogate.  In ceea ce ma priveste, voi interpreta 3 melodii, ce mi-au fost incredintate de compozitorii Radu Serban, Ion Cristinoiu, si George Grigoriu. Cantecul "Balada" de Radu Serban il voi canta in duet cu Marina Voica. Aceasta imi aminteste de faptul ca, in urma cu multi ani, am debutat impreuna la Televiziune, cantand - tot in duet - melodia "Pe aripa vantului". Este daca vreti, o frumoasa si placuta "reintalnire" in fata aceluiasi microfon... »

Acompaniata de Orchestra Radioteleviziunii condusa de maestrul Sile Dinicu, Margareta Paslaru sustine un recital

 
Anul urmator, la Mamaia’76 Margareta Paslaru a fost mesagera a 4 compozitori, interpretand 5 melodii. Este editia in care artista participa si in calitate de textiera.

Premiul II - Un roman de dragoste – muzica Temistocle Popa, text Mihai Dumbravă 
Sa fii invingator – muzica Temistocle Popa, text Margareta Paslaru
Pana ieri – muzica Horia Moculescu, text Mihai Maximilian
Casa mea – muzica Florin Bogardo, text Alexandru Mandy
Numai cerul si pamantul – muzica Vasile Veselovschi, text Gheorghe Valcu


Scanteia - 29 iulie 1976 : « Au fost prezenti pe scena concursului cei mai buni solisti ai momentului actual. Dintre ei s-a detasat Margareta Paslaru (cu cinci piese) un exemplu de interpretare, tinuta artistica si costumatie de scena (…)».

Dobrogea noua - iulie 1976 « Margareta Paslaru debuteaza la Mamaia ...ca poeta! »  Se pare ca cel mai solicitat interpret de catre compozitorii care participa la actuala editie a concursului este atat de apreciata Margareta Paslaru. Margareta Paslaru ne-a declarat: pentru mine concursul Mamaia '76 reprezinta un debut foarte important. Da. Desi am participat pana in prezent la aproape toate editiile, este pentru prima data cand concurez in calitate de textier. Temistocle Popa a scris muzica, iar eu versurile melodiei "Sa fii invingator". Sa recunoastem ca in momentul in care am compus-o, nu ne gandeam la victoriile noastre de la Montreal, dar iata cat de bine se potriveste! »

Margareta Paslaru a sustinut un recital fiind acompaniata Formatia Romanticii condusa de Mircea Dragan.


Incepand cu 1977 Festivalul Mamaia de intrerupe pentru multi ani.

SURSA:  http://margaretapaslaru-legendasimit.blogspot.ro/

Arhivă blog