Margareta Paslaru, longevitate creatoare pe multiple planuri: muzica, teatru, film, creatii muzicale, sustinerea tinerelor talente, CD-uri caritabile, actiuni de voluntariat. In 1968 a primit Discul de Aur premiul acordat de Consiliul de Stat pentru Cultura si Arta CSCA si Electrecord. 1969 i s-a inmanat prestigiosul trofeu M.I.D.E.M. (Marché International du Disque et de l'Édition Musicale, pe scena la Cannes - Franta ediția 1967/1968). Este prima solista de muzica usoara din Romania care a primit acest trofeu. In 2008 a fost onorata la Uniunea Compozitorilor pentru 50 de ani de activitate neintrerupta. A initiat in 2009 programul Banca de Alimente - Crucea Rosie. Artista pentru care au scris 65 de compozitori a inregistrat 793 de piese la Radio, TV si pe discuri pana in prezent, inclusiv 111 compozitii proprii declarate la UCMR-ADA. In 2018 au fost sarbatoriti cei 60 de ani creativi la Muzeul Literaturii Romane marcand deceniile 2000. Legendara artista a primit in USA 2002 Premiul Women of Excelence pentru initierea sarbatoririi zilei de 1 Iunie "International Children's Day". In 2016 Uniunea Autorilor si Realizatorilor de Film - UARF i-a oferit Diploma de Excelenta si clacheta "Artist plurivalent". Desemnata Primul Ambasador al Festivalului Tanar Sibiu, artista a primit Diploma "Platina valorii" in 2019. Premiul Academic si Trofeul UCIN pentru întreaga activitate i-au fost inmanate de prof.univ.dr. Laurentiu Damian la Gala Uniunii Cineaștilor 2021.

Margareta Paslaru ''O legenda vie a Romaniei o artista cu totul speciala'' Jurnalul National 2008

Faceți căutări pe acest blog

duminică, 15 ianuarie 2017

Margareta Paslaru -Ziua Culturii Nationale - Mihai Eminescu (interviu radiofonic)

Margareta Paslaru - Ziua Culturii Nationale - Mihai Eminescu
La Radio Romania Cultural, emisiunea “Calatorie in jurul lumii” din 14 ian. 2017 dedicata Zilei Culturii Nationale, realizatoarea Magdalena Tara a intervievat-o telefonic pe Margareta Paslaru. Va prezint transcrierea acestui interviu. In deschidere s-a difuzat “Vreo zgatie de fata” – versuri Mihai Eminescu, muzica si voce Margareta Paslaru 

Magdalena Tara: O intrebare capcana, imi spuneati doamna Margareta Paslaru. Buna seara si bun venit in cadrul emisiunii “Calatorie in jurul lumii”.
Margareta Paslaru: Buna seara, va multumesc nespus pentru apel.

M.T.: Noi va multumim pentru ca sunteti din nou alaturi de noi. Imi povesteati ca putini stiau raspunsul atunci cand ii intrebati de cine sunt scrise versurile melodiei pe care tocmai am ascultat-o, compozitia dumneavoastra.
M.P.: Da, asa este, sunt versuri atipice si nimeni nu putea crede ca este vorba despre Eminescu care  in aceasta poezie are un simt al umorului deosebit …
M.T.: Si al realitatiii
M.P.: …. Da, exact. A inteles eternul feminin din acel punct de vedere. De altfel, o coincidenta fericita a avut loc in anul 2008 cand Radioul serba 80 de ani iar eu 50 de ani de activitate. Atunci s-a lansat pe acel album “Vreo zgatie de fata” pe care am compus-o in 1979. Intreg discul a fost in memoria maestrului Sile Dinicu sub bagheta caruia am interpretat sute, sute de melodii plus muzica din filme. Sa tinem cont ca aceste versuri au fost create in 1878. Va dati seama cum o fi reactionat publicul atunci?
M.T.: Eternul feminin, etern valabil asa cum spuneati. Ati continuat si cu alte creatii inspirate de versurile eminesciene. Ce reprezinta pentru creatorul, muzicianul Margareta Paslaru versul eminescian?
M.P.: Un sentiment rascolitor de fiecare data pentru ca de foarte multe ori coincid acele sentimente pe care intuiesc, ca le-a simtit poetul si iata, m-au rascolit si pe mine. Si acum, la polul opus acelor versuri, vreau sa va prezint “Ce suflet trist”. Acele versuri au aparut, daca nu ma insel, in revista “Familia” din Oradea. Chiar poetul i le-a inmanat domnului Vulcan in 1883 – au fost tiparite atunci.
M.T.: Cele doua masti ale sufletului, o masca rade, o masca plange …
M.P.: Pe mine m-a impresionat. Eu am descoperit aceste versuri in 1995. Eram in Manhattan si, pur si simplu, dorul m-a strapuns din toate directiile…
M.T.: … Dorul de acasa …
M.P.: De Eminescu, de tot ce inseamna poezie si arta. Mi-am luat cu mine numeroase volume, va imaginati. Atunci am compus-o si am lansat-o pe un alt disc, tot la o sarbatorire Radio, pentru ca sunt ambele produse de Fundatia Radio, cand Radioul a implinit 85 de ani iar eu 55 de ani de activitate.
M.T.: Multi inainte!
M.P.: A aparut pe discul aniversar “Margareta 70”. La aceasta piesa ma acompaniaza Capriel Dedeian. Nu are rost sa va explic, trebuie sa ascultati pentru ca, intr-adevar, in momentul in care am inregistrat in studioul Jolt si Andrei Kerestey a fost o suferinta creatoare care m-a facut sa exprim aceste sentimente prin care, fara indoiata, multi dintre ascultatorii nostri, din cate mi-au scris, mi-au marturisit ca s-au regasit in aceste versuri.
M.T.: Pana vom asculta aceasta compozitie semnata Margareta Paslaru “Ce suflet trist” pe versurile lui Mihai Eminescu, vreau sa va rog sa reamintim faptul ca aceasta melodie este reeditata pe cel mai recent album pe care l-ati prezentat, l-ati lansat si la Targul de Carte Gaudeamus, in toamna, un alt proiect caritabil.
M.P.: Da, intr-adevar, un disc de autor cu finalitate umanitar-caritabila dedicata supravietuitorilor de la clubul Colectiv. De altfel, pe acest album, tin sa subliniez, am inclus pe langa noua compozitie “Cum sa te las?” chiar altele de pe discuri epuizate pentru ca foarte multi dintre admiratori din provincie spuneau “Vai ce rau imi pare, n-am putut sa gasesc acel CD, s-a epuizat”. Si aceasta m-a inspirit, e pacat ca atata  lume care e dornica sa le cunoasca, toate aceste piese, sa le poata avea. In acest fel a fost selectionata din nou “Ce suflet trist”.
M.T.: Iar albumul se gaseste in continuare …
M.P.: … In continuare in magazinul Muzica si on line si chiar i-as ruga pe cei care vor sa faca un cadou. Iata, se apropie martisorul sau chiar Valentine’s Day. Sunt ocazii de a face daruri neperisabile. Albumul se intituleaza “Cum sa te las?”. Ii invit pe toti ca in buchetul de flori sa existe aceasta surpriza…
M.T.: … Aceasta surpriza, aceasta Margareta
M.P.: O alta petala
M.T.: Inca o petala intr-o floare si intr-un buchet de flori muzicale purtand semnatura si amprenta artistei Margareta Paslaru. Fiecare album vandut contribuie la vindecarea si la tratarea celor care au supravietuit acestei tragedii.
M.P.: Pentru medicamente. La drept vorbind, noi speram ca isi pot procura medicamente. Nu stiu exact cat s-a stras, noi am facut déjà o donatie impreuna cu casa de discuri Eurostar. Vom continua, desigur. Inca o data, speram ca multi ascultatori care se duc in vacanta la munte, se vor duce si la mare, oriunde, pot asculta acest CD in masina pe durata calatoriei.
M.T.: Si aduc si o alinare punand “Ce suflet trist”
M.P.: Fac o fapta buna de altfel. Cei care iai procura acest disc, indirect, fac o fapta buna.
M.T.: Ce suflet trist, care poate, totusi, inca zambi. Multumiri inca o data doamna Margareta Paslaru. Un an cu multe proiecte implinite, la fel de frumoase cu care vom tine la curent si ascultatorii postului Radio Romania Cultural prin amabilitatea dumneavostra. 
M.P.: Va multumesc  si 2017 cu proaspete energii!
M.T.: La revedere, o seara placuta in continuare.
M.P.: Asemenea, va multumesc

In incheiere s-a difuzat “Ce suflet trist” – versuri Mihai Eminescu, muzica si voce Margareta Paslaru

Click videoCe suflet trist

Ce suflet trist” - Piesa compusa in 1995 a fost inregistrata in ianuarie 2012 in studioul Jolt Kerestely cu acompaniamentul chitaristului Capriel Dedeian. Melodia a fost difuzata in prima auditie absoluta pe 12.01.2012 la Radio Romania Cultural in emisiunea „Oaza de muzica” realizata Sorina Goia.
In interpretarea compozitoarei melodia este imprimata pe CD-ul "Margareta 70" editat de Fundatia Casa Radio, lansat pe 1 noiembrie 2013, zi de dubla aniversare - Radio Romania la 85 de ani de la prima emisie iar Margareta Paslaru la 55 de ani de cariera.
Actorul Mihai Bisericanu a inregistrat-o pe CD-ul "Actorii canta" produs de Margareta Paslaru si UNITER in beneficiul Campaniei Nationale "Artistii pentru Artisti" si lansat pe 27 mai 2014.
Piesa este inclusa si pe CD-ul de autor "Cum sa  te las?" produs in 2016 la Casa de discuri Eurostar in beneficiul supravietuitorilor din clubul Colectiv.


Click video: Vreo zgatie de fata

"Vreo zgatie de fata" - versurile pline de umor (1878), pe alocuri atipice, au inspirat-o pe interpreta si compozitoarea Margareta Paslaru in anul 1979. Piesa apare pe CD-ul produs de Fundatia Casa Radio, "Bucuria de a canta", lansat cu ocazia aniversarii a 80 de ani de Radio si 50 de ani de activitate a legendarei artiste, la 1 noiembrie 2008. Margareta Paslaru l-a dedicat maestrului Sile Dinicu sub bagheta caruia a interpretat toate piesele de pe disc.



Niciun comentariu:

Arhivă blog